Foto: pixabay
Život

Deset godina od lažne studije o povezanosti vakcina i autizma

Izvor: 
Srna Sre, 05/02/2020 - 08:34Pre deset godina poznati naučni list "Lancet" povukao je lažnu studiju britanskog gastroenterologa Endrua Vejkfilda iz 1998. u kojoj se tvrdi da vakcina protiv boginja uzrokuje autizam.
 
Uprkos povlačenju, studija je postala proglas "antivakcinizma", pa je već iskorenjena bolest ponovo počela da hara i odnosi živote.
 
Stručnjaci Vejkfildovu studiju nazivaju najštetnijim radom u istoriji medicine.
 
Obrazlažući povlačenje studije, uredništvo "Lanceta" objavilo je da su neki elementi istraživanja bili netačni i suprotni ranijim otkrićima.
 
Medicinski časopis "British Medical Journal" svojevremeno je objavio da je Vejkfildov rad dobio veliku medijsku pažnju sa štetnim potencijalom za javno zdravlje i da je teško naći neko poređenje u istoriji medicinskih nauka.
 
Mnogi naučnici pokušali su da ponove rezultate ove studije, ali bez uspeha.
 
Britanski istraživački novinar Brajan Dir objavio je svojevremeno u listu "Sunday Times" niz tekstova kojima je pokazao da je Vejkfild imao finansijsku korist od svoje lažne studije. Za nju je dobio 435.000 funti od advokata koji su zajedno sa roditeljima neke dece bili uključeni u istraživanje i pripremali velike tužbe protiv proizvođača vakcina.
 
Drugim rečima, studija je trebalo da posluži za unosne odštete od farmaceutske industrije.
 
Rad je odbačen, odreklo ga se čak 11 od 13 izvornih autora, a British General Medical Council proglasio je Vejkfilda krivim po tridesetak tačaka, među kojima i za "nepoštenje" i "zlostavljanje dece".
 
U Velikoj Britaniji oduzeta mu je lekarska licenca, ali on nikada nije odustao od svojih teza. Preselio se u SAD i nastavio da propagira svoje ideje od kojih je napravio unosan biznis.MarketingNajnovije vesti