Žena na poslu Foto: pixabay
Život

Dosada na poslu može da utiče na zdravlje ljudi

Izvor: 
index.hr/bigthink.com Ned, 22/08/2021 - 09:34


Postoje dani kada nema puno posla, a vi sami sebe hvatate da bez ikakve veze tipkate po računaru ili mobilnom telefonu, ispijate kafe i generalno vam je veoma dosadno.

Dosada se može lako pretvoriti u veliki stres i teskobu, ukoliko potraje.

Nedostatak radnih zadataka i „gledanje u prazno“ tokom radnog dana utiče na mozak i psihičko stanje jednako loše kao i „burn out“  zbog prekomernog rada.

Jedina razlika je što pojedinci kojima je dosadno na kraju budu znatno manje zadovoljni poslom i radnim mestom, pa češće i razmišljaju o otkazu.

Istraživanje je otkrilo da oni koji osećaju monotoniju na poslu imaju veći rizik od srčanog udara i smrti prouzrokovane kardiovaskularnim bolestima.

Iako je stres prisutan, stručnjaci smatraju da nije jedini okidač za loše stanje, mnogo veću ulogu imaju nezdrave navike koje se razvijaju s dosadom, poput konzumiranja alkohola i cigareta.

Osim toga, oni koji osećaju dosadu postaju lošiji u obavljanju radnih zadataka i često izostaju sa posla.

Dobra vest je da se i ova situacija, poput suprotne zvane „burn out“, može rešiti.

Prvo, kako navode stručnjaci, poslodavci mogu da daju više zadataka i pruže tako radnicima osećaj da su nešto dobro uradili i ispunili dan, piše Big Think, a prenosi Index.hr.

Ipak, na kraju su zaposleni ti koji mogu svoje dane učiniti boljim. Možete da počnete da obavljate zadatke bez mnogo žurbe kada nema potrebe za istom i da više uživate u njima.

Kada ste taj korak napravili, dobro razmislite da li vam je potrebna velika promena poput nove kompanije ili možete nešto da popravite, tu gde jeste.

 
MarketingNajnovije vesti