• EU još bez odgovora šta sa turističkom sezonom

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U EU još nema dogovora niti smernica o tome koje će biti mogućnosti Evropljana kada je reč o planiranju letnjih odmora ove godine.

    U Evropskoj komisiji kažu da će u narednim danima početi diskusiju na temu koordinacije o predstojećoj turističkoj sezoni.

    „Mi smo u okviru mape puta EU o popuštanju ograničenja predstavili smernice o otvaranju granica i putovanju unutar EU. Konkretno o pitanju turizma i letnje sezone počećemo razgovore ove nedelje da bi kasnije izašli sa predlozima“, kaže portparol Komisije Erik Mamer.

    U trenutku kada su granice EU, i spoljne i unutrašnje zatvorene, a milioni Evropljana se pitaju šta će biti sa letom 2020. godine, ni video konferencija ministra turizma EU 27 nije donela konkretniji odgovor.

    Ministri ocenjuju da je turistički sektor u EU jedan od najteže pogođenih tokom pandemije COVID19, a da bi EU trebalo da bude lider u oporavku svog turizma koji predstavlja 10 posto BDP i obezbeđuje poslove za skoro 12 procenata zaposlenih u Evropskoj uniji.

    Ministri su pozvali EU da u Evropski plan za oporavak od posledica krize COVID19 „uključi snažnu podršku turizmu“.

    Oni naglašavaju i važnost uspostavljanja jedinstvenih previla kada je reč o vazdušnoj, morskoj i kopnenoj mobilnosti unutar EU u narednom periodu.

    Ovakav zahtev je došao nakon najava pojedinih zemlje članica da će na osnovu međusobnih bilateralnih dogovora otvoriti svoje granice za turiste iz EU.

    Austrija je tako najavila da će dozvoliti ulazak turista iz Nemačke i drugi zemlja članica koje dokažu da drže pod kontrolom COVID19.

    Istovremeno, nemački ministar spoljnih poslova Heiko Mas upozorava da bi prerano otvaranje turističkih destinacija u Evropi moglo da ima negativne efekte po borbu protiv korona virusa.

    „Evropska trka oko toga ko će prvi dozvoliti turistička putovanja vodi ka neprihvatljivim rizicima”, kaže Mas.

    Nadu Evropljanima da će ipak moći na odmore tokom leta ulila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

    On kaže da je „optimista“ po pitanju letovanja 2020. godine i preporučuje da ih treba organizovati na „pametan način“.

    „Mislim da ćemo naći pametna rešenja kao bi imali odmore, koji će biti donekle različiti od prethodnih, uključujući različite higijenske mere i mere socijalnog distanciranja“, kaže fon der Lajen.

    U EU još nema dogovora niti smernica o tome koje će biti mogućnosti Evropljana kada je reč o planiranju letnjih odmora ove godine.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Ove biljke su otrovne za vaše pse i mačke

    Sa dolaskom prolećnih dana mnogi se odlučuju da osveže prostor i naprave prijatnu atmosferu ukrašavajući svoje domove nizom prelepih biljaka. Međutim iako biljke mogu da poboljšaju naš […]

    Kako se piše – malopre ili malo pre?

    Često nas je u školama tokom pismenog zadatka iz srpskog jezika i književnosti zbunjivalo kako se pravilno piše ovaj prilog. Neretko smo tražili i sinonime zbog straha od greške kad je ova […]