Hrana povrće Foto: pixabay
Život

I zdrave prehrambene navike imaju lošu stranu

Izvor: 
avaz.ba Pon, 30/08/2021 - 09:00Iz želje da u svoj organizam unesemo što više zdravih namirnica i tako imunitet učinimo jačim, događa se da preteramo i napravimo disbalans, koji može da prouzrokuje mnoge zdravstvene probleme.

Odličan izvor prehrambenih vlakana

Jedno od zdravijeg povrća svakako su cvekla i šargarepa, ali nutricionisti upozoravaju da ne treba da ih unosite u velikim količinama.

Šargarepa je odličan izvor prehrambenih vlakana, mnogih vitamina i minerala, kao i beta-karotena.

Međutim, zbog previše beta-karotena, molekula odgovornih za narandžastu boju šargarepe i preteče vitamina A, dolazi do žuto-narandžanste boje kože.

Cvekla je, takođe, odličan izvor vitamina i minerala, a pomaže i u snižavanju krvnog pritiska. Ipak, u kombinaciji sa crvenim mesom, nitrati koji se nalaze u cvekli formiraju nitrozamine, što dovodi do povećane opasnosti od raznih bolesti debelog creva ili bola u želucu.

Nedovoljan unos

Treća namirnica ne spada u povrće, ali je podjednako važna za zdravlje. Činjenica je da bez vode nema života, a nedovoljan unos vode izaziva ozbiljne zdravstvene probleme, ali isto tako i preterano konzumiranje ove tečnosti može da prouzrokuje zbunjenost, dezorijentaciju, glavobolju, mučninu i povraćanje.
MarketingNajnovije vesti