Beba Foto: pixabay
Život

Istraživanje pokazalo: Humor se kod beba razvija već u prvom mesecu života

Izvor: 
Hina Uto, 30/11/2021 - 13:45Novo istraživanje britanskih naučnika pokazalo je da se kod novorođenčadi smisao za humor razvija tokom prvog meseca života, a najranije ga prepoznaju s navršene četiri nedelje, piše Independent.
 
Svrha studije bila je da se istraži "na koji način humor doprinosi razvoju kognitivnog funkcionisanja kod sasvim male dece", objasnili su naučnici. 
 
Globalno istraživanje sprovedeno na otprilike 700 dece pokazalo je da bebe najranije prepoznaju humor s navršene četiri nedelje života, dok otprilike polovina novorođenčadi događaje oko sebe počinje da doživljava smešnim u uzrastu od dva meseca.
Studiju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Behaviour Research Methods", sprovela je grupa naučnika sa Univerzitetu u Bristolu i pokazala je da sasvim male bebe uspevaju da prepoznaju različite oblike humora kroz igru utemeljenu na aktivnostima poput golicanja, žmurki, pravljenja grimasa ili kada im se neko obraća "neobičnim" glasom.
 
Studijom je ustanovljeno i da bebe mlađe od godinu dana uživaju u posmatranju reakcije ostalih ljudi oko sebe. Raduje ih, na primer, kada uoče da se neko uplašio.
 
Naučnici su takođe ustanovili da je dvogodišnjacima zanimljiv takozvani "besmisleni humor", poput rečenice "pas je rekao muuuu" i sličnih, a trogodišnjaci vole igre reči, trikove, ali i pogrdne reči i psovke.
 
Utvrđeno je i da je za razvoj smisla za humor ključna socijalizacija, koja istovremeno može doprineti poboljšanju njihovih ostalih kognitivnih sposobnosti, poput razvoja mašte.
 
Dr Elena Hoicka, vanredna profesorka na bristolskom univerzitetu novinaru The Timesa je rekla kako "rezultati studije ukazuju na to da je humor složen proces koji se razvija u prve četiri godine života".
 
"S obzirom na univerzalnost i značaj humora u brojnim aspektima života dece i odraslih, važno je razviti načine koji će nam pomoći da utvrdimo na koji se način humor u početku razvija, a sve da bismo i nadalje mogli da razumemo ne samo pojavu humora kao takvog, već i na koji način humor pomaže mladima kada je posredi mentalno zdravlje."  MarketingNajnovije vesti