• Jutarnji trening – izazovi, priprema i prednosti vežbanja

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Benefiti aktivnog rekreativnog vežbanja su brojni, ali čak i kad znate da će vam prijati – izbegavate ovu “obavezu”? Ako se ubrajate u one koji se teško rešavaju na fizičku aktivnost, naporna vam je i pomisao na trening – pogotovo ako je u pitanju jutarnje vežbanje, možda vam treba samo malo dodatne motivacije.

    Sezona praznika je iza nas i čini se da je proleće još daleko. Ipak svima nam je jasno da će topli dani uskoro doći i da želimo da ih dočekamo zdravi i u formi. Kako da se odlučite za jutarnji trening i pritom vežbate s lakoćom? Pročitajte.

    Probudite se sa namerom da vežbate

    Nema više “od sledećeg ponedeljka”, “od prvog”, “posle rođendana” – zaboravite na izgovore i jednostavno donesite odluku da ćete vežbati narednog jutra čim ustanete. Jedan od dobrih motivacionih trikova jeste da na alarm za buđenje podesite neku energičnu pesmu. Ustanite iz kreveta sa mišlju o treningu – bilo da je reč o razgibavanju ili trčanju po kraju.

    Obavezno popijte čašu vode pre kafe i podsetite sebe na sve one razloge zbog kojih vežbate, ali i na sve zdravstvene benefite koje dobijate ranim jutarnjim treningom. Da li želite da smršate ili oblikujete telo? Možda samo želite da ste zdravi?

    Pripremite odeću za trening uveče

    Veče pre ranog treninga obavezno pripremite svu odeću i potrebnu opremu. Majica, duks, trenerke, nazuvice i sokne za muškarce, odnosno žene, par dobrih patika – neka vas sve čeka da samo uskočite i krenete s vežbanjem.

    Ako ostavite odabir odeće za jutro, to vas može pokolebati – pogotovo ako ustajete baš rano, pre svitanja. Umesto da po ormaru tražite omiljenu bluzu dugih rukava, aktivan veš ili par čarapa u kojima vam se noga ne znoji preterano – neka vas sve čeka posloženo na stolici. Onda će ujutro vaš jedini zadatak biti da pospani nešto ne obučete naopako.

    Neka alarm bude daleko od kreveta

    Nema ničeg manje produktivnog od beskrajnog odlaganja alarma. Umesto da “seckate” san i odlažete ustajanje, najbolje je da telefon ili budilnik postavite daleko od kreveta. Na taj način, moraćete ujutro da ustanete iz mekane posteljine, prošetate do drugog kraja sobe i prekinete zvono. Ovo može biti dovoljno za razbuđivanje. “Pojačajte efekat” tako što ćete odmah uključiti svetlo i muziku. Omiljena pesma koja ima veseo ritam popraviće vam raspoloženje i dodatno motivisati da se pokrenete i – vežbate!

    Namestite krevet

    Odmah pošto isključite alarm i uključite svetla, namestite krevet. Možda deluje kao dosadan zadatak, ali raspremanje kreveta, pre umivanja, pranja zuba i oblačenja je i te kako važno. Zapravo, za dva-tri minuta koliko vam treba da zategnete posteljinu vi pokrećete čitav dan. Namešten krevet vas neće mamiti da se vratite i nastavite spavanje, a ujedno imate osećaj da ste već uradili nešto korisno. Sledeći korak je kuvanje kafe za pravo razbuđivanje i oblačenje.

    Planirajte svaki minut svog jutra

    Nije lako ubaciti u svoj dnevni raspored rani trening, pogotovo kada imate previše obaveza. Međutim, koliko god duga vaša lista zadataka bila, pokušajte da napravite mesto za vežbanje u svojoj jutarnjoj rutini.

    Najbolji način da ostanete motivisani za trening jeste pametno planiranje. Isplanirajte svaki minut svog jutra – od momenta kada se probudite, preko nameštanja kreveta, umivanja, kafe, oblačenja. Kada “zacrtate” sve što treba da uradite, uključite omiljenu muziku i fokusirate se na vežbanje – trening odjednom neće biti naporna obaveza koju želite da preskočite. Naprotiv, rana jutrarnja aktivnost postaće vaš izvor energije.

    Nađite partnera za trening

    Partner ili čitava grupa – ako imate osobu s kojom trčite ili vežbate, bićete odgovorniji i spremniji na trening. Kada vežbate sami sasvim izvesno da je lako da “nagovorite” sebe da odložite alarm i preskočite trčanje “samo ovog puta”. Međutim, kada vas fitnes grupa čeka u sali ili prijatelj računa da ćete zajedno vežbati na otvorenom ili u teretani – bićete istrajniji u tome da se rano budite i redovno trenirate.

    Pronađite vežbe koje zaista volite

    Ako vam trening u 6h ujutro nije zabavan, veća je verovatnoća da ćete ga odložiti. Za sve koji ne mogu da treniraju ili trče sami, u tom slučaju je rešenje da pronađete teretanu i treninge sa trenerom koji vas maksimalno pokreće. Fitnes, pilates, zuma – važno je da vam se vežbe zaista dopadaju, ali i da vam se sviđa teretana – zbog muzke, energije ili trenera. Ako vam je vežbanje dosadno, neće biti vredno ranog ustajanja i šetnje u mraku, zar ne?

    Odložite telefon i sve ekrane uveče

    Bez obzira na to koliko obaveza imate, kako vam je naporan dan, pokušajte da se primirite već oko 22h. Isključite telefon ili ga odnesite u drugu sobu. Isto važi i za televizor, laptop – zapravo, za sve ekrane. Tačno je da ume biti izazovno da pročitate mejlove ili da pregledate šta se to dešava na društvenim mrežama. Međutim, ovo je upravo ono najgore što možete učiniti za svoj san.

    Kako energija polako otiče na kraju dana, ne ubrzavajte to skrolovanjem na Fejsbuku ili Instagramu. Umesto toga pred spavanje čitajte knjigu – lakše ćete zaspati i još lakše se probuditi rano za trening.

    Iskoristite prednosti jutarnjeg treninga

    Ako stalno govorite da ste preopterećeni, pod stresom i da nemate vremena – trening u rano jutro je onda pravi izbor. Pre svega, u ovo doba dana još nema toliko smetnji. Kada se probudite, još niste počeli da se bavite spiskom obaveza za taj dan, manja je šansa da će vas neko zvati telefonom ili slati poruke u 6h ujutro. Sa manje ometanja veća je i verovatnoća da ćete nastaviti sa treningom.

    Redovna vežba je odlična za povećanje energije i smanjenje umora. Kada vežbate, kiseonik i hranljive materije putuju do vašeg srca i pluća. Ovo poboljšava vaš kardiovaskularni sistem, izdržljivost i jača imuni sistem. Ako, pak vežbate rano, moguće je da ćete više energije osećati tokom čitavog dana.

    Ujedno, fizička aktivnost poboljšava fokus i koncentraciju, pa ćete tako biti spremniji za sve radne zadatke koji su pred vama.

    Na kraju, ne treba zaboraviti da aktiviranje tela i redovno vežbanje može biti prirodan lek za stres i izvor dobrog raspoloženja. Kada započnete dan treningom imaćete osećaj postignuća – što pruža dobar i optimističan pogled na čitav dan.

     

     

    Benefiti aktivnog rekreativnog vežbanja su brojni, ali čak i kad znate da će vam prijati – izbegavate ovu “obavezu”? Ako se ubrajate u one koji se teško rešavaju na fizičku aktivnost, naporna vam je i pomisao na trening – pogotovo ako je u pitanju jutarnje vežbanje, možda vam treba samo malo dodatne motivacije.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Zašto se kaže „pao s kruške“?

    Ovo sigurno znate - za nekog ko se ponaša glupo, ludo, ko je naivan ili smušen, često kod nas umeju da kažu da je “pao sa kruške”. I suprotno, kad neko hoće da istakne kako nije glup, […]

    Kako se piše – čak štaviše ili štaviše?

    Sigurno ste se nekad našli u dilemi koji je izraz pravilan, a ne pomaže ni činjenica da ste tokom školovanja imali profesore koji koriste jedan izraz, ali i profesore koji koriste […]