• Kako ćemo ubuduće ići u kafiće i restorane: Evo koje mere će morati da se poštuju

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Rad ugostiteljskih objekata nastavlja se od 4. maja, a svaki od njih biće obavezi da poštuje određene preventine mere.

    Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID–19 doneo je Zaključak kojim se preporučuje svim privrednim subjektima da nastave sa radom punim kapacitetom, uz poštovanje preventivnih mera kojima se osigurava bezbednost zaposlenih i bezbednost korisnika usluga.

    U Predlogu mera koje se odnose na ugostiteljska uslužna preduzeća one su podeljene na one koje se odnose na goste i one koje se odnose na zaposlene i dostavu robe.

    Kada se radi o gostima, svaki od njih prilikom ulaska u ugostiteljski objekat mora da prođe kroz podnu dezo barijeru koja može da bude vlažna ili suva.

    Za gosta na ulazu, i u baštu i u unutrašnjost objekta (ukoliko ulaze gosti u toalet a sede napolju) mora da postoji dezinfekciono sredstvo za ruke na bazi alkohola- gel, prskalica rucna, vlažne maramice.

    U zatvorenom prostoru potrebno je da se na jednog gosta obezbedi 3,5 m2 i jedno sedeće mesto, a na otvorenom na jednog gosta je potrebno 2,5 m2 i jedno sedeće mesto.

    Na mestu predviđenom za gosta potrebno je da bude sredstvo za dezinfekciju ruku (jedno sredstvo za 4 gosta), a sve na bazi alkohola.

    Takođe, u toaletima za goste poželjno je da stoje bez kontaktni dozer za ruke i ubruse.

    Gosti ne treba da imaju rukavice i maske jer piju pića ili jedu, a dezinfikovali su se pri ulasku.

    Zaposleni, dostava hrane

    Ugostiteljski objekti moraju da imaju dezo barijere ( suve ili vlažne), na personalnom ulazu, ulazu u proizvodni deo, na ulazu u uslužni deo.

    Obavezno je, takođe, da dostavljači pri isporuci prođu osnovnu dezinfekciju i obuće i ruku sredstvima na bazi alkohola.

    Ugostiteljski radnici su u obavezi da robu koji su primili, dezinfikuju, isprskaju sa dezinfekcionim sredstvom na bazi alkohola, zatim izvade iz transportnog pakovanja ( to pakovanje odmah odlože u đubre ), a potom robu dezinfikuju i pravilno skladište.

    Ugostiteljski radnici koji su u servisnom i proizvodnom delu za vreme rada moraju da imaju zastitne maske preko nosa – usta, rukavice.

    Higijenu obuće treba vršiti sa alkoholnim dezinfekcionim sredstvom za radnike u servisnom delu.

    Takođe, radnici u servisnom i proizvodnom delu su obavezni da rade u uniformama koje su pravilno higijenski čiste, uz obavezno svakodnevno oblačenje nove uniforme oprane na 90 C, ispeglane sa peglom Ili sa vodenom parom.

    Rad ugostiteljskih objekata nastavlja se od 4. maja, a svaki od njih biće obavezi da poštuje određene preventine mere.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Zašto se kaže „pao s kruške“?

    Ovo sigurno znate - za nekog ko se ponaša glupo, ludo, ko je naivan ili smušen, često kod nas umeju da kažu da je “pao sa kruške”. I suprotno, kad neko hoće da istakne kako nije glup, […]

    Kako se piše – čak štaviše ili štaviše?

    Sigurno ste se nekad našli u dilemi koji je izraz pravilan, a ne pomaže ni činjenica da ste tokom školovanja imali profesore koji koriste jedan izraz, ali i profesore koji koriste […]