Devojka jede lubenicu Foto: maxpixel
Život

Lubenica ima brojne dobrobiti ali i negativan uticaj na organizam

Izvor: 
N1 Uto, 20/07/2021 - 21:11


 

Iako je mnogima omiljena letnja poslastica, uz sve dobrobiti, lubenica može imati i neke negativne uticaje na organizam.

Lubenica je prepuna C i A vitamina, antioksidansa i zapravo sadrži jako malo šećera u poređenju s drugim voćem. Bez obzira na to koliko je nutritivno bogata, ona može imati neke efekte na organizam kojih niste bili ni svesni.

Mogli bi vam se pogoršati probavni problemi

Lubenica sadrži puno frukzote koja spada u grupu FODAMP spojeva, odnosno fermentiranih oligosaharida, disaharida i monosaharida. Ljudi koji, inače, imaju probavnih problema trebalo bi da izbegavaju namirnice iz FODAMP kategorije, jer one još dodatno pogoršavaju njihove tegobe.

Neutralizuje slobodne radikale

Kako je puna antioksidansa, lubenica pomaže neutralizovanju slobodnih radikala koji, ako ih ne proveravamo, mogu uzrokovati razvijanje ćelija raka.

Za neutralizaciju je zaslužan likopen. Obično kada se on spominje, spominje se paradajz, međutim lubenica ima 40% više likopena nego sirov paradajz.

Duže se osećate sito

Ako pokušavate kontrolisati porcije i broj kalorija koje unosite u organizam, bitno je da pronađete namirnice od kojih ste duže siti. Lubenica je jedna od njih.

Faktor koji puno doprinosti osećaju sitosti je i koliko pojedemo. Što više pojedemo, to se sitije osećamo i tu je sva prednost lubenice. Ona je prepuna vode i upravo zbog toga je možete pojesti više, a uneti manje kalorija nego da jedete neko drugo voće ili povrće.

Pomaže pri kontroli kilaže

Istraživači u studiji sprovedenoj 2019. godine zaključili su kako jedenje dve šoljice lubenice dnevno doprinosti kontrolisanju kilaže, jer izaziva osećaj sitosti. Tokom istraživanja dve grupe,  dobijale su jednak broj kalorija – jedni iz lubenice, a drugi iz keksića s malo masti. To znači, navedeno je, da nisu sve kalorije jednake – zbog nekih se možemo osećati više sito, zbog čega na kraju i pojedemo manje u danu.

Može podstaći migrene

Nedavna studija, koja je proučavala što sve može biti okidač za migrene, otkrila je da među okidačima može biti i lubenica. Gotovo 30% ispitanika dobilo je migrenu unutar 90 minuta od konzumiranja lubenice, piše Eat this.

 

 

 
MarketingNajnovije vesti