Covid 19 Foto: pixabay
Život

Mladi znatno manje podložni zarazi, simptomi virusa korona samo kod petine

Izvor: 
Tanjug Sre, 17/06/2020 - 09:10Osobe mlađe od 20 godina su dvostruko manje podložne oboljevanju od Covid-19 u poređenju sa starijim osobama, dok se klinički simptomi ove bolesti ispoljavaju samo kod petine dece i adolescenata, pokazalo je novo istraživanje. 
 
U ovom istraživanju matematički model pandemije virusa korona formulisan je na osnovu podataka koji se odnose na 32 mesta iz šest zemalja - Kine, Italije, Japana, Singapura, Kanade i Južne Koreje, a rezultati studije su objavljeni u časopisu "Nature Medicine".
 
Istraživanje je pokazalo da se simptomi zaraze virusom korona pojavljuju u 69 odsto slučajeva kod osoba preko 70 godina starosti.
 
Zatvaranje škola, koje je u mnogim zemljama uvedeno zbog pandemije, najverovatnije ima ograničen uticaj na suzbijanje širenja zaraze, navode autori ove studije.
 
Naučnici su takođe formulisali simulirani model pandemije u 146 glavnih gradova širom sveta i otkrili da očekivani broj kliničkih slučajeva zavisi od prosečne starosne strukture, te da zemlje sa mlađim stanovništvom trpe manji teret usled pandemije.
 
Jedan od lidera tima koji je sproveo istraživanje, Rozalind Ego sa Londonske škole za higijenu i tropske bolesti, napominje da su rezultati studije proistekli iz simuliranih modela i da bi trebalo da budu potkrepljeni istraživanjima realne situacije.MarketingNajnovije vesti