• Moderna počinje probe na ljudima za vakcinu protiv HIV-a

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Počele su prve probe na ljudima vakcine protiv vursa side koja koristi tehnologiju informacione RNK.
     
    To su saopštile američka biotehnološka firma Moderna i međunarodna organizacija za istraživanje side „AIDS Vaccine Initiative“.
     

    Ove probe u prvoj fazi će biti sprovedene u SAD na 56 odraslih osoba dobrog zdravlja i seronegativnih.

    Iako se četiri decenija vode istraživanja, naučnici još nisu uspeli da naprave vakcinu protiv side, bolesti koja svake godine ubija stotine hiljada ljudi.
     
    Međutim, nedavni uspeh tehnologije informacione RNK, koja je dozvolila da se u rekordnom vremenu razviju vakcine protiv kovida-19, među kojima i vakcina Moderne, daju nove nade. Cilj testirane vakcine je da se stimuliše proizvodnja određenog tipa antitela koja mogu da deluju protiv mnogobrojnih varijanti HIV-a u cirkulaciju, virusa koji izaziva bolest side.
     
    Vakcina pokušava da nauči limfocite B, koji su deo našeg imunog sistema, da proizvode ova antitela. Testiranje se sprovodi na četiri lokacije na američkom univerzitetu Džordž Vašington.
     
    Imunogeni koji se koriste su razvile međunarodna organizacija za naučno istraživanje Aids Vaccine Initiative (IAVI), Institut Skrips (Scripps) uz podršku fondacije Bil i Melinda Gejts, američkog Nacionalnog instituta za infektivne bolesti (NIAD) i kompanije Moderna. 
     
    Prošle godine prva proba kada nije korišćena tehnologija informacione RNK, dala je željeni imuni odgovor samo kod nekolicine učesnika. Sledeća faza je onda bila saradnja sa Modernom.
     
    S obzirom na to koliko brzo vakcine sa RNK informacionom tehnologijom mogu da budu razvijene ta platforma pruža fleksibilniji pristup za testiranje i koncipiranje vakcine“ navodi se u saopštenju.
     
     

    Počele su prve probe na ljudima vakcine protiv vursa side koja koristi tehnologiju informacione RNK.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Zašto se kaže „pao s kruške“?

    Ovo sigurno znate - za nekog ko se ponaša glupo, ludo, ko je naivan ili smušen, često kod nas umeju da kažu da je “pao sa kruške”. I suprotno, kad neko hoće da istakne kako nije glup, […]

    Kako se piše – čak štaviše ili štaviše?

    Sigurno ste se nekad našli u dilemi koji je izraz pravilan, a ne pomaže ni činjenica da ste tokom školovanja imali profesore koji koriste jedan izraz, ali i profesore koji koriste […]