Covid 19 Foto: pixabay
Život

Mutacije bi mogle da daju lažno negativan PCR test

Izvor: 
Tanjug Pon, 11/01/2021 - 10:25

Američka uprava za hranu i lekove (FDA) upozorila je medicinsko i laboratorijsko osoblje da bi genetske mutacije korona virusa, uključujući i varijantu B.1.1.7 otkrivenu u Velikoj Britaniji, mogle dovesti do lažno negativnih rezultata molekularnih testova (PCR) prilikom testiranja na kovid-19.

PCR test je molekularni postupak koji se zasniva na dokazivanju prisutnosti virusng RNK molekula.

Agencija je upozorila osoblje kliničkih laboratorija na moguće lažne negativne rezultate bilo kojeg PCR testa i pozvala ih da pažljivo prate takve rezultate u kombinaciji s kliničkim opažanjima, te da ponove ispitivanje, ali nekim drugim testom ako i dalje sumnjaju na kovid-19.

Lažno negativan rezultat može se dogoditi kod bilo kojeg PCR testa ako se mutacija dogodila u delu njegovog genoma koji test ispituje, upozorava FDA, dodajući ipak da je opasnost od toga da ovakve mutacije utiču na sveukupnu tačnost testiranja niska.

Agencija je primetila da je analizom utvrđeno da bi na rezultate tri testa na korona virus, koja su dobila odobrenje za nužnu upotrebu u SAD, mogli uticati genetske mutacije korona virusa, ali se čini da taj uticaj nije od velikog značaja, preneo je hrvatski portal Index.

Zaraznija varijanta kovid-19 koja je zahvatila Ujedinjeno Kraljevstvo uočena je u najmanje pet američkih saveznih država, saopštio je prošle sedmice direktor Nacionalnog zavoda za zdravlje Fransis Kolins, a naučnici su u petak izvestili da bi novorazvijene vakcine trebalo da imaju jednaki efekat i protiv nove varijante korona virusa.

Stefan Han iz FDA je istakao da će Agencija i dalje nastaviti s nadzorom genetskih mutacija korona virusa kako bi se zagarantovalo da svi dosad odobreni testovi daju tačne rezultate.

FDA u ovom trenutku smatra da vakcine koje imaju dozvolu za upotrebu i dalje efikasne u zaštiti od mutiranih sojeva.


MarketingNajnovije vesti