• Najbolja zaštita od udara groma preventiva

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Najbolja zaštita od udara groma je preventiva jer je reč o prirodnoj nepogodi od koje se ne možemo u potpunosti zaštiti, osim ako nismo u zatvorenom objektu, poručuju sagovornici Tanjuga i dodaju da posledice od udara groma mogu biti fatalne.

    Najnoviji slučaj udara groma dogodio se u Jagodini, kada je trenera fudbalskog kluba grom pogodio na terenu tokom treninga, a u Republičkom hidrometeorološkom zavodu kažu da je pre svega važno pratiti prognozu vremena, odnosno upozorenja na vremenske nepogode, te da je, kada dođe do grmljavine, najsigurnije skloniti se u čvrsti objekat.

    „Olujni vremenski procesi, koji uslovljavaju grmljavinu i pojavu grada, ne traju dugo, između 30 i 90 minuta. Za to relativno kratko vreme potrebno je pre svega skloniti se u čvrsti objekat, a ukoliko to niste u mogućnost onda treba gledati da ne budete na najvišoj tački koja može uzrokovati da vas udari grom“, objasnio je Goran Mihajlović iz RHMZ-a.

    Naveo je da nas od groma može zaštiti i automobil, ali da je ipak najbolja preventiva jer je, dodao je, reč o prirodnoj nepogodi od koje se ne možemo u potpunosti zaštiti, osim ako nismo u zatvorenom objektu. „Ako ste na otvorenom, apsolutna zaštita ne postoji“, poručio je Mihajlović.

    Da je preventiva najvažnija kaže i doktorka Nada Macura i poručuje da u slučaju najavljene grmljavine treba izbegavati otvorena polja, njive, reke…

    „Nikako pecanje, niti kupanje kada grmi i seva. Takođe, ne treba stajati pod drvetom niti šetati po kiši jer se nikada ne zna kada grom može da udari“, ukazala je Macura.

    Kako je pojasnila, ukoliko je na primer krošnja drveta visoka osam metara, isto toliko metara se treba udaljiti od tog drveta.

    „Ako je čovek na njivi, onda je najbolje da čučne ili sedne na zemlju, da bude što niži“, navela je Macura i dodala da bi, kada grmi, trebalo da sa sebe sklonimo sve metalne predmete, čak i kopču na pojasu od kaiša.

    Takođe, dodala je, u kući bi trebalo da isključimo sve električne aparate.

    Macura je istakla da udar groma može dovesti do fatalnih posledica i navela da kod osobe koju je pogodio grom najčešće dolazi do poremećaja ritma u radu srca, da može doći i do zastoja srčanog rada, kao i da opekotine od groma mogu biti masivne i opasne.

    Najbolja zaštita od udara groma je preventiva jer je reč o prirodnoj nepogodi od koje se ne možemo u potpunosti zaštiti, osim ako nismo u zatvorenom objektu, poručuju sagovornici Tanjuga i dodaju da posledice od udara groma mogu biti fatalne.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Kako da detetu kroz igru obogatite vokabular

    Razvoj govora kod dece je kompleksan proces koji obuhvata brojne faze, od prvih vokala u bebećem periodu do stvaranja složenih rečenica i jasnog i bogatog rečnika. Igra je osnovni mehanizam kroz […]

    Kako se kroz crtanje razvija ličnost deteta

    Čiča Gliša, drvo, kućica, sunce – koliko puta ste samo gledali svoje dete kako stvara predivne crteže? Kao roditelji često smo skloni da crtanje tumačimo kao samo još jednu od zabavnih […]

    Prvi srpski predstavnici na Olimpijskim igrama

    Svi nestrpljivo čekamo početak Olimpijskih igara u Parizu. Ta euforija koja staje u dve nedelje, konstantna provera koliko je Srbija osvojila medalja je ono što čekamo četiri godine. Dugu […]