• Nauka potvrdila da bebe pamte melodiju koje su čule još u maminom stomaku

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Nedavno su naučnici kod beba koje su redovno slušale uspavanke uočili pojačanu moždanu aktivnost za razliku od beba koje su je prvi put čule, a upravo to znači da mozak fetusa nesvesno pamti zvukove.

    Osim jezika, bebe još u materici pamte melodije koje s lakoćom prepoznaju par meseci nakon rođenja, pokazala je studija finskog Univerziteta Helsinki, prenosi The Washington Post.

    U istraživanju je 10 mama u poslednjem tromesečju trudnoće puštalo svojim nerođenim bebama uspavanku Twinkle Twinkle Little Star, a nakon rođenja naučnici su testirali reakciju beba na istu uspavanku snimajući mozak.

    Kod beba koje su redovno slušale uspavanku uočili su pojačanu moždanu aktivnost za razliku od beba koje su je po prvi put čule. Isti test ponovili su i četiri meseca kasnije, a dobili su gotovo identične rezultate. Takođe, primetili su da što je majka češće bebi puštala navedenu melodiju, to je električni signal u mozgu bio jači.

    — Mozak fetusa uprkos tome što se još razvija, pamti zvukove, a da to ni ne zna. Prilikom puštanja poznate melodije oni ih se prisećaju, ali ne kao što to rade odrasli. To je više nesvesno — istakla je koautorka studije Mina Huotilainen.

    Trudnice bi mogle nerođenim bebama da pevaju određenu melodiju, a istu da iskoriste i nakon rođenja. Ako je dete pod stresom ili uznemireno, ta melodija bi mogla da ga podsetiti na umirujuće okruženje koje je imalo u materici, objasnio je koautor studije Eino Partanen.

    Iako sve više istraživanja potvrđuje da nerođene bebe uče još u materici, stručnjaci tvrde da sa time ne treba da se preteruje, jer bi mogli da naruše normalan razvoj.

    — Iako fetus može da uči, to ne znači da ga treba učiti na silu. Već u materici dobija dovoljno nadražaja, a svaki dodatni može da bude kontraproduktivan, pa ne treba da se preteruje — tvrdi Dženet Dipjetro, psiholog sa američkog Univerziteta „Džon Hopkins“.

    Nedavno su naučnici kod beba koje su redovno slušale uspavanke uočili pojačanu moždanu aktivnost za razliku od beba koje su je prvi put čule, a upravo to znači da mozak fetusa nesvesno pamti zvukove.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Ove biljke su otrovne za vaše pse i mačke

    Sa dolaskom prolećnih dana mnogi se odlučuju da osveže prostor i naprave prijatnu atmosferu ukrašavajući svoje domove nizom prelepih biljaka. Međutim iako biljke mogu da poboljšaju naš […]

    Kako se piše – malopre ili malo pre?

    Često nas je u školama tokom pismenog zadatka iz srpskog jezika i književnosti zbunjivalo kako se pravilno piše ovaj prilog. Neretko smo tražili i sinonime zbog straha od greške kad je ova […]