Spavanje Foto. pixabay
Život

Ne možete da zaspite? Pokušajte ovo

Izvor: 
index.hr Pon, 22/08/2022 - 23:00Osim toga koliko spavate, važan je i kvalitet vašeg sna. A nova studija objavljena prošloga meseca pokazuje da 70 posto nas ne spava dovoljno dobro. Ipak, uz neke male trikove i promene u navikama, možda ćete konačno dobiti odmor kakav zaslužujete.

„Bolji san počinje izgradnjom doslednih rutina, uključujući buđenje u isto vreme svaki dan, čak i vikendom“, rekao je za Today klinički psiholog dr. Majkl Breus.

Pojašnjava da cirkadijalni ritam utiče na probavu, spoznaju i san. Zbog toga su rutina i kvalitetan san toliko važni za celokupno zdravlje. Dobra vest je da možete zaspati vrlo brzo uz nekoliko dubokih udaha.

 

Tehnika disanja 4-7-8

Ovaj jednostavan trik s disanjem jedan je od Breusovih omiljenih.

„Ako se probudite usred noći i ne možete da se smirite i opustie, ovo je jednostavna stvar koju možete da uradite“, kaže.

Prvo udahnite brojeći do četiri. Zatim držite dah brojeći do sedam. Na kraju izdahnite dok brojite do osam.

„Ova tehnika smanjuje broj otkucaja srca usred noći. To pruža umirujući osećaj koji olakšava povratak u san“, pojasnio je lekar.

 

Ograničite unos kofeina i alkohola i rashladite spavaću sobu

Dr. Breus takođe savetuje da izbegavate da pijete kofein kasnije u danu. Pokušajte da osigurate šest do osam sati između poslednje doze kofeina i spavanja. Drugim rečima, ako idete u krevet u 22 sata, zadnju kafu popijte u 14 sati.

„Važno je i ograničiti unos alkohola pre spavanja. Iako vam alkohol može pomoći da zaspite, on takođe može ometati neke faze sna. Zato se nećete nužno osećati odmorno“, upozorio je.

Ako želite brzo da da zaspite, ključno je i da osigurate odgovarajuću temperaturu u spavaćoj sobi. Preporučena temperatura spavaće sobe bi trebalo da bude ispod 20°C, a tokom letnjih meseci možete se rashladiti držanjem zamrznutih flaša vode u krevetu.

„Ja ih stavljam u čarape. Kada odložite po jednu sa svake strane boka, potpuno se rashladim“, dodao je.

 
MarketingNajnovije vesti