Spavanje Foto. pixabay
Život

NIJE DOVOLJNO SAMO RANIJE OTIĆI NA SPAVANJE Mnogi ujutru teško ustaju iz kreveta

Izvor: 
Blic Čet, 22/08/2019 - 19:38

Mnogi ljudi teško i nerado ustaju ujutru iz kreveta. Budući da nije malo onih koji uveče odlaze u krevet prilično kasno, čovek bi pomislio da je razumno rešenje jednostavno otići ranije na spavanje. To rešenje izgleda logično, međutim nije efikasno: da li ćete se osećati sveže i odmo­rno ujutru zavisi od toga koliko duboko (čvrsto) spavate, a ne koliko dugo spavate, piše Blic.

 

A to koliko duboko i čvrsto spavate opet zavisi od raznih faktora, kao na primer, da li ste tokom dana potišteni, da li se dosa­đujete, koliko pažnje posvećujete vežbanju, da li pušite, da li pijete mnogo crne kafe, da li ste zadovoljni svojim poslom ili ste možda nezaposleni, imate li neki hobi, da li stalno brinete zbog neplaćenih računa, da li se retko smejete i td. Ako se skupi nekoliko ovakvih nepovoljnih faktora zajedno, nije onda čudno ako se takva osoba želi sakriti u krevet i zadržati što duže svoju glavu pod pokrivačem.

Postoje dva tipa spavanja: jedan za vreme kojeg se očne jabučice, dok su pokrivene kapcima, brzo pokreću napred i nazad, i drugi u kojem one to ne čine. Da bi čovek rešio svoj problem jutarnjeg ustajanja, on treba više ovog drugog tipa spavanja. Ta vrsta spavanja može opet da ima neko­liko stadijuma, od laganog do dubokog sna. Za vreme noći čovek može naizmenično da prođe razne faze sna: fazu spavanja s brzim pokretima očiju, pa onda preći na fazu spavanja bez brzih pokreta očiju, da bi se nakon nekog vremena, tokom noći, opet vratio na prethodnu fazu.

Upravo količina ovog dubokog sna bez brzih pokreta očnih jabučica određuje da li ćete ujutru ustati "na krivu nogu". Svako se od nas ve­rovatno pamti noći u kojima je spavao i po više od 10 sati, pa ipak se bu­dio iscrpljen. To obično znači da smo noć proveli prevrćući se i okrećući se u krevetu, bez dovoljne količine dubokog sna.

Kafa i cigareta mogu čoveka toliko uznemiriti da ometaju san. Ta­blete za spavanje vremenom gube svoje dejstvo, tako da ih osoba mora uzimati u sve većim dozama. Na kraju, nakon dužeg vremena, može se dogoditi da te iste tablete postižu suprotan učinak, da sprečavaju čoveka da uopšte zaspi.

Brige i depresija - glavni otežavajući faktori

Svakako da i poremećena večernja rutina, poremećena kućna atmosfera (svađe među supružnicima itd.) otežava spavanje.

Da bi se poboljšalo raspoloženje ujutru, za vreme ustajanja, sve te otežavajuće faktore treba odstraniti.

Dobro je uvesti u svoj životni ritam i neku od sportsko- rekreativnih aktivnosti, kojom bi se čovek umereno bavio (recimo pola sata tri puta nedeljno), četiri do šest sati pre odlaska u krevet. Nakon takve aktiv­nosti telesni metabolizam se povećava, a s njime i telesna temperatura. Međutim, do vremena kad je čovek spreman za krevet, telesna tempera­tura pada, a baš ta temperatura je jedan od najvažnijih faktora koji odlu­čuje, određuje da li ćete dobro zaspati. Ako telesna temperatura pada, čovek ima odličnu šansu da brzo zaspi. Ako ona raste ili se održava na određenom nivou, čovek ima male šanse da čvrsto zaspi.

Zanimljivo je da telesna temperatura varira tokom dana. Najniža je rano ujutru. Kada počinje da raste, vi se budite (ako vas pre toga nije probu­dio budilnik). Telesna temperatura je najviša rano uveče. Kada po­čne da pada, počinjete da se osećate pospano.

U cilju što boljeg sna i lakšeg jutarnjeg buđenja, bilo bi potrebno, ukoliko je moguće, odstraniti iz života sve nepovoljne faktore. Neke od njih smo već spomenuli. Osim toga, preporučljivo je uveče imati lakši obrok hra­ne, čitati neku ugodnu, lepu knjigu ili imati toplu kupku.

Jednom kada ste već u krevetu - ne prevrćite u glavi dnevne probleme.

Ako veoma brinete zbog nečega, razmislite dobro šta možete da učinite da taj problem rešite. Ako se u životu dosađujete, razmislite o nekoj novoj aktivnosti koju bi možda mogli da uvedete u dnevni ri­tam, razmislite možda o novom poslu, o novom mestu življenja, o drugom bračnom partneru itd.
MarketingNajnovije vesti