• Objavljeno koje mere kafići i restorani treba da primene kad prorade

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Udruženje ugostitelja objavilo je vodič sa nizom sigurnosnih mera koje će pomoći vlasnicima kafića i restorana kada se ponovo otvore.

    Vodič navodi niz smernica koje treba preduzeti za povratak u normalu nakon zdravstvene krize izazvane virusom korona.
     
    Dokument deli proces na tri faze: ponovno otvaranje, pokretanje posla i samo otvaranje za goste.
     
    Pre povratka na redovne aktivnosti potrebno je detaljno čišćenje i dezinfekcija prostorija. Uz to se predlaže modifikacija gastronomske ponude i dnevnog rasporeda služenja.
     
    Preporučuje se postepeno prilagođavanje novim okolnostima rada u pogledu raspoloživog osoblja, inventara i zaliha.
     
    Takođe, lokal treba da ima redovne dostavljače zaštitnih maski, rukavica, dezinfekcionih sredstava, te paravana za stolove koji će se verovatno postavljati radi zaštite.
     
    U ovoj fazi smatra se da je veoma važno postaviti informativne natpise koji će zaposlene podsećati na ispravno korišćenje zaštitne opreme, promovisanje plaćanja kreditnim karticama, stalno pranje ruku ili upotrebu rukavica i hidroalkoholnog gela za ruke.
     
    Osoblje će na poslu morati da nosi radnu odeću i obuću, uniforma mora da bude čista, da stalno peru ruke i koriste maske. Zabranjeno je u radnoj odeći izlaziti na cigaret pauzu, a ne dozvoljava se tokom rada ni korišćenje mobilnih telefona, zbog mogućeg prenošenja zaraze.
     
    Takođe, nakon primanja porudžbine a pre služenja gostima, limenke i flaše sa pićem moraju se dezinfikovati.
     
    Ulaz u područja za pripremu hrane treba da bude zabranjen nezaposlenima. Ako dolazi inspekcija, moraće da nosi zaštitnu opremu i da im se pre ulaska preventivno izmeri temperatura.
     
    U kuhinji prostor treba da se organizuje tako da se ne pređe bezbedna udaljenost od jednog i po metra.
     
    I stolovi moraju da budu na toj udaljenosti, a neophodno je da lokali imaju i detaljan plan čišćenja prostorija.
     
    U restoranima brze hrane biće obavezna ugradnja plastičnih paravana na stolovima kako bi se odvojili gosti.
     
    Kad je u pitanju služenje švedskog stola, obavezno je da hrana bude zaštićena, a pribor za jelo gostima treba da daje osoblje.
     
    Lokali će morati da imaju i plan za vanredne situacije, kako bi moglo da se reaguje u slučaju da se neko od radnika razboli. Plan je potreban kako bi se izvršila dezinfekcija prostorija ili moguća izmena proizvoda dostupnih na meniju.
     
    Podsetimo, danas su počeli sa radom frizerski i kozmetički saloni, kockarnice, fitnes klubovi, teretane i pijace na zatvorenom, a epidemiolozi su najavili i da će uskoro biti uspostavljen međugradski saobraćaj, ali sve to uz precizne smernice. 

    Udruženje ugostitelja objavilo je vodič sa nizom sigurnosnih mera koje će pomoći vlasnicima kafića i restorana kada se ponovo otvore.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Zašto se kaže „pao s kruške“?

    Ovo sigurno znate - za nekog ko se ponaša glupo, ludo, ko je naivan ili smušen, često kod nas umeju da kažu da je “pao sa kruške”. I suprotno, kad neko hoće da istakne kako nije glup, […]

    Kako se piše – čak štaviše ili štaviše?

    Sigurno ste se nekad našli u dilemi koji je izraz pravilan, a ne pomaže ni činjenica da ste tokom školovanja imali profesore koji koriste jedan izraz, ali i profesore koji koriste […]