• Omikron i šta o njemu znamo

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Omikron, nazvan po grčkom slovu, peti je soj  korona virusa koji je SZO na vanrednoj konferenciji od 26.11 2021g, označila kao soj koji  „izaziva zabrinutost“ U istu kategoriju spadaju i sojevi : Alfa, Beta, Gama i Delta.

    Ovaj soj je otkriven u Južnoj Africi i izazvao je  priličnu paniku u Evropi i celom svetu.Vodeći naučnici su soj Omikron (B.1.1.529) opisali kao najopasniju varijantu koju su videli od početka pandemije, jer ima 50 mutacije u šiljastom proteinu,delu virusa koji većina vakcina koristi da pripremi odgovor imunog sistema. Sadašnji PCR testovi nastavljaju da uspešno otkrivaju omikron soj. Postoji „veoma visok“ da će se nova varijanta COVID-19 proširiti u  Evropi, saopštila je zdravstvena agencija EU.

    Prvi slučaj ovog soja virusa u Evropi otkriven je u Belgiji i Izraelu, ali postoji sumnja da se već pojavio i u Nemačkoj, Holandiji, Italiji  i drugim evropskim zemljama.Države Evropske unije  su se složile da privremeno obustave vazdušni saobraćaj iz sedam država južne Afrike: Bocvana, Esvatini, Lesoto, Mozambik, Namibija, Južnoafrička republika, Zimbabve.

    Još se ne zna :

    • da li se novi soj prenosi brže,
    • da li daje težu kliničku sliku i veću smrtnost od one koju izaziva delta soj,
    • da li je osetljiv na postojeće vakcine?

    Mnogi naučnici širom sveta traže odgovore na ova pitanja i nadaju se da ih dobiti u naredne dve nedelje. Oglasila se i nemačka kompanija Biontek, koja je saopštila da su potrebne dve nedelje da bi se utvrdilo da li je novi soj virusa otporan na vakcinu.

    U slučaju da je potrebna nova vakcina, ona bi mogla da se razvije u roku od šest nedelja, a prve doze bi mogle da se isporuče u roku od 100 dana.Treba imati u vidu da je u Južnoafričkoj Republici vakcinisano samo 24% stanovništva, a u Africi samo 7%.

    Dakle, za sada znamo da Omikron ostaje kao soj koji izaziva značajnu zabrinutost i zahteva izuzetan stepen praćenja ,opreza i  poštovanja protiv epidemijskih mera.

    Izvor SZO

     

     

     

     

     

    Omikron, nazvan po grčkom slovu, peti je soj  korona virusa koji je SZO na vanrednoj konferenciji od 26.11 2021g, označila kao soj koji  „izaziva zabrinutost“ U istu kategoriju spadaju i sojevi : Alfa, Beta, Gama i Delta

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Ove biljke su otrovne za vaše pse i mačke

    Sa dolaskom prolećnih dana mnogi se odlučuju da osveže prostor i naprave prijatnu atmosferu ukrašavajući svoje domove nizom prelepih biljaka. Međutim iako biljke mogu da poboljšaju naš […]

    Kako se piše – malopre ili malo pre?

    Često nas je u školama tokom pismenog zadatka iz srpskog jezika i književnosti zbunjivalo kako se pravilno piše ovaj prilog. Neretko smo tražili i sinonime zbog straha od greške kad je ova […]