• Pandemija trećini Evropljana povećala anksioznost – u Srbiji sindrom sagorevanja

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pandemija kovida 19 negativno utiče na mentalno zdravlje građana širom Evrope. Svaki treći Evropljanin pati od povećane anksioznosti, pokazuje međunarodno istraživanje nemačke farmaceutske Štada grupe u okviru koje u Srbiji posluje Hemofarm.

    Razlozi koje je 23 odsto Evropljana navelo kao uzrok anksioznosti su zabrinutost zbog uticaja pandemije na njihove finansije i posao, dok se 42 odsto Evropljana plaši zaraze virusom.

    Kad je reč o uticaju pandemije na mentalno zdravlje građana u Srbiji, petina ispitanika potvrdila je da se oseća više anksiozno nego ranije, dok je 60 odsto ispitanika reklo da je imalo sindrom sagorevanja (burnout) ili bilo blizu njega, navodi se u saopštenju Štade.

    Zdravstveni izveštaj Štade koji obuhvata istraživanje sprovedeno u 15 zemalja Evrope uključujući Srbiju, pokazuje da u proseku četvrtina Evropljana pati od unutrašnjeg nemira i stresa izazvanog pandemijom.

    U Srbiji je trećina ispitanika (31 odsto) potvrdila da je karantin kod njih izazvao veliki stres koji je vodio unutrašnjem nemiru, dok je gotovo isti broj ispitanika (29 odsto) rekao da ne oseća uticaj pandemije na mentalno zdravlje.

    Više od polovine Evropljana (52 odsto) smatra da je činjenica da nisu mogli da vide svoju porodicu i prijatelje najstresniji od svih izazova sa kojima su se suočili od početka pandemije. Slično se osećaju i građani Srbije – 51 odsto njih najviše je brinuo nedostatak kontakata sa bliskim ljudima.

    Da bi se oslobodili stresa, 11 odsto Evropljana isprobalo je onlajn kurseve joge ili meditacije.

    Drugi efekti pandemije koronavirusa su problemi sa spavanjem koje je imalo 15 odsto Evropljana.

    Usamljenost, potencijalni okidač i istovremeno posledica mentalnih zdravstvenih problema, pogađdja otprilike svakog četvrtog Evropljanina. U poređenju sa ljudima starosti od 50 do 99 godina (24 odsto), mlađi Evropljani (33 odsto) više se osećaju usamljeno.

    Istraživanje u kojem je učestvovalo više od 30.000 ljudi, pokazalo je da 54 odsto Evropljana smatra da su u riziku od sagorevanja i u tome prednjače Poljaci i Rusi sa po 66 odsto, a i za njih su građani Srbije.

    Pandemija kovida 19 negativno utiče na mentalno zdravlje građana širom Evrope. Svaki treći Evropljanin pati od povećane anksioznosti, pokazuje međunarodno istraživanje nemačke farmaceutske Štada grupe u okviru koje u Srbiji posluje Hemofarm.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Ove biljke su otrovne za vaše pse i mačke

    Sa dolaskom prolećnih dana mnogi se odlučuju da osveže prostor i naprave prijatnu atmosferu ukrašavajući svoje domove nizom prelepih biljaka. Međutim iako biljke mogu da poboljšaju naš […]

    Kako se piše – malopre ili malo pre?

    Često nas je u školama tokom pismenog zadatka iz srpskog jezika i književnosti zbunjivalo kako se pravilno piše ovaj prilog. Neretko smo tražili i sinonime zbog straha od greške kad je ova […]