• Sedam razloga zašto se uveče osećate naduto

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ako imate problem s povećanom količinom gasova u kasnim satima, možete umanjiti ili rešiti taj problem malim promenama u ishrani i ponašanju tokom dana.

     

    S druge strane, možda patite od intolerancije na hranu ili imate probavni poremećaj koji može uzrokovati nakupljanje gasova, na primer, intoleranciju na gluten ili sindrom iritabilnog crijeva.

    Evo nekoliko razloga zašto vam se to događa i nekoliko ideja kako to sprečiti.

    Jedete li uveče obilne obroke?

    Gasovi se proizvode od pojedene hrane, a zajedno sa stresorima tog dana fermentacija u gastrointestinalnom traktu može biti pojačana. Ako je vaš najveći obrok večera, stvaraće se više gasova tokom noći jer su vam potrebni sati da se hrana razgradi. Ovo je još gore ako jedete posle 19 ili 20 sati, a zatim idete da spavate pre 23 sata.

    Bakterije u crevima

    “Veliki deo gasova dolazi od razgradnje hrane u crevima od bakterija i fermentacije, što je normalan svakodnevni proces”, kaže Libi Mils, registrovana dijetetičarka i portparolka Akademije za ishranu i dijetetiku.

    Trebalo bi da organizmu date vremenski raspon od četiri do šest sati da završi probavljanje svakog obroka koji ste pojeli. Kada odete na spavanje, vaš metabolizam se automatski usporava, ali ako probava nije dovršena, proizvodiće više gasova.

    Da biste ublažili ovu situaciju, možda ćete morati da konzumirate dodatne probavne enzime i probiotike pre ili uz obroke. Amino-kiseline takođe mogu pomoći, piše Healthguide.

    Održavanje autonomnog nervnog sistema

    Tokom normalne dnevne aktivnosti vaše telo drži mišiće analnog sfinktera zatvorenim jer ste aktivniji.

    “Noću, nakon posla ili škole, opušteniji ste i mišić sfinktera se opušta, te je spreman za oslobađanje gasova nakupljenih tokom dana”, kaže gastroenterološkinja Kristin Li.

    To može da bude razlog zašto tokom večeri i noći češće puštate gasove.

    Proučite hranu koju jedete

    Mnoge vrste hrane i pića mogu uzrokovati povećanje proizvodnje gasova u probavnom sistemu. Hrana bogata vlaknima je fermentabilnija poput pasulja, mahunarki, nekog voća, luka i pržene hrane.

    Gazirana pića i hrana koja sadrži laktozu, poput mlečnih proizvoda, kod nekih ljudi ima tendenciju povećanja gasova. Budite svesni koje namirnice najviše utiču na vas i smanjite ih ili izbegavajte, posebno kasno uveče.

    Šećeri uzrokuju veći razvoj gasova

    Hrana bogata određenim šećerima, kao što su ksilitol, sorbitol i veštački šećeri, proizvodiće više gasova u organizmu.

    Promenite vreme obroka

    Trebalo bi da budete dosledni u vremenu kad jedete obroke, da imate raspored kojeg bi trebalo da se držate nabolje što možete. Kasnije tokom dana jedite hranu s manje vlakana kako biste sprečili fermentaciju gasova. Prebrzo jedenje ili pijenje može dovesti do unosa više vazduha u probavni trakt, što podstiče veći razvoj gasova.

    Pobrinite se da vežbate i pijete dovoljno vode

    Vežbanje i hidratacija pomažu da se održi pokretljivost creva. To zaustavlja zatvor i povećanu proizvodnju gasa metana u crevima, prenosi N1.

     

     

    Ako imate problem s povećanom količinom gasova u kasnim satima, možete umanjiti ili rešiti taj problem malim promenama u ishrani i ponašanju tokom dana.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Ove biljke su otrovne za vaše pse i mačke

    Sa dolaskom prolećnih dana mnogi se odlučuju da osveže prostor i naprave prijatnu atmosferu ukrašavajući svoje domove nizom prelepih biljaka. Međutim iako biljke mogu da poboljšaju naš […]

    Kako se piše – malopre ili malo pre?

    Često nas je u školama tokom pismenog zadatka iz srpskog jezika i književnosti zbunjivalo kako se pravilno piše ovaj prilog. Neretko smo tražili i sinonime zbog straha od greške kad je ova […]