• Šest saveta za bezbednu vožnju iznajmljenim automobilom

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Vožnja u gradu u saobraćajnom špicu ili po putevima koji su puni krivina za većinu vozača je prilično stresna, a ako samo za trenutak opadne koncentracija, može biti i jako opasna. Još ako pritom upravljate vozilom koje nije vaše, ako ste pozajmili auto od prijatelja ili iznajmili u rent a car agenciji, još stresnije je i nezgodnije.

    Zato je jako važno da budete maksimalno oprezni i pažljivi prilikom vožnje. Evo nekoliko osnovnih pravila kojih se treba pridržavati kada upravljate iznajmljenim automobilom kako biste bili što bezbedniji i izbegli nezgode i bilo kakvu štetu na vozilu.

    1. Obavezno vizuelno pregledajte automobil koji iznajmljujete

    Ono što sigurno želite izbeći je da vas neko okrivi za štetu na automobilu koju niste načinili. Zato pre iznajmljivanja obavezno detaljno pregledajte željeno vozilo. Naravno da je nemoguće otkriti sve eventualne nedostatke na vozilu, osim ako niste automehaničar, ali svakako ga možete spolja i iznutra vizuelno pregledati i ustanoviti da li ima vidljivih fizički oštećenja.

    Nakon što se provozate par kilometara, ako primetite bilo kakve neuobičajene zvuke ili nepravilan rad, odmah o tome obavestite ljude iz agencije od koje ste iznajmili vozilo. Na primer, zvuk istrošene kočnice je karakterističan, a kočioni sistem je jedan od najvažnijih kada je u pitanju vaša, ali i bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju.

    Takođe možete proveriti i rad brisača, da li u vozilu ima dovoljno tečnosti za vetrobranska stakla, da li su ispravna sva svetla i signalizacija. Ovo je posebno značajno ako krenete iznajmljenim automobilom na duži put.

    Renomiranim agencijama za iznajmljivanje automobila nikako nije u interesu da se u njihovom voznom parku nalaze vozila koja imaju neko oštećenje ili nedostatak koji može uticati na bezbednost putnika i učesnika u saobraćaju. Zato iznajmite vozilo u rent a car agenciji za koju pouzdano znate da dugo i sa uspehom posluje. Takve agencije vode računa o tome da njihovi klijenti budu zadovoljni uslugom.

    2. Izdvojite malo vremena da se upoznate sa automobilom koji ste iznajmili

    Ako obično vozite mali gradski automobil, a sada za potrebe putovanja želite iznajmiti veći auto kao što je Škoda Kamiq, dobro bi bilo da ga lagano provozate par desetina kilometara kako biste se bolje upoznali sa njim. Testirajte ga u gradu, ali i na otvorenom putu.

    Ako ništa drugo, sigurno je da će vam parkiranje većeg vozila biti malo “nezgodnije”. Veći automobil podrazumeva i veći prostor za parkiranje, ali i otežano kretanje kroz uske gradske ulice i gust saobraćaj u velikim gradovima poput Beograda, Niša ili Novog Sada. Zato budite obazrivi i polako vozite dok se ne priviknete na novo vozilo.

    Takođe, ergonomski uslovi se mogu značajno razlikovati od vozila do vozila. Ako ste do sada vozili limuzinu a sada za potrebe službenog putovanja iznajmite manje vozilo koje će vam biti zgodnije za vožnju po gradu u kojem odsedate, sigurno je da će vam biti potrebno nešto vremena da se prilagodite na smanjeni komfor i skučeni prostor.

    Ponekad se čak i isti modeli automobila mogu razlikovati u načinu rada motora, u kočenju ili visini volana. Probajte da se što je moguće bolje prilagodite vozilu koje ste iznajmili, ali i da podesite sedište ili visinu volana onako kako to vama odgovara. Tako ćete se udobnije osećati i lakše upravljati automobilom.

    3. Iznajmite dodatnu opremu koja bi vam mogla koristiti da bezbednije vozite

    Ukoliko iznajmljenim vozilom želite da idete recimo na zimovanje, logično je da će vam za vožnju po planinskim putevima biti potrebno da na gumama ili barem u prtljažniku imate lance za sneg. Oni su na pojedinim putnim deonicama, posebno onim prema Kopaoniku, Staroj planini ili Zlatiboru obavezna oprema u zimskim mesecima kada su putevi prekriveni snegom. Čak i kada vas sneg “zatekne” i na drugim mestima, svakako je dobro imati lance u gepeku i upotrebiti ih kako biste bili bezbedniji u vožnji.

    Takođe, ako niste sigurni da ćete lako pronaći odredište na koje treba da stignete u rentiranom automobilu, dobro rešenje je da iznajmite navigacioni sistem. Na taj način ćete vaše putovanje učiniti bržim, sigurnijim i na kraju prijatnijim.

    Ne zaboravite da ako iznajmljujete vozilo a putujete sa malom decom iznajmite i sedišta za njih. Deca mlađa od 12 godina i niža od 135 cm moraju imati svoje sedište, odnosno buster. Nepropisno prevoženje dece u vozilima ima za posledicu velike novčane kazne, ali pre svega može biti izuzetno opasno.

    Naravno, dodatnu opremu će vam u rent a car agenciji dodatno i naplatiti, ali uvek imajte u vidu da je bezbednost na prvom mestu!

    4. Izbegavajte puteve koji mogu biti opasni ili nisu dobro obezbeđeni

    Pre nego što krenete na put, obavezno proverite vremenske uslove i izbegavajte rute koje vam mogu biti izazovne. Sigurno je da ne biste voleli dok pada jaka kiša da se zateknete u vozilu koje ne poznajete dovoljno na putu koji je klizav, pun krivina i kojim do sada nikada niste vozili.

    Nepoznavanje druma kojim vozite u kombinaciji sa lošim vremenskim uslovima i vožnjom automobila u koji po prvi put sedate može biti prilično izazovno i opasno. Zato, ukoliko za to postoji mogućnost, birajte rutu i obavezno vodite računa o vremenskim uslovima.

    5. Odmorite se pre putovanja

    Ovo je posebno važno ako iznajmljenim vozilom krećete na duži put. Šolja kafe ili nekog drugog napitka koji vam može “razbiti san” nije najbolje rešenje i ima samo kratkotrajan efekat. Daleko je bezbednije i efikasnije da se pre puta dobro naspavate i krenete odmorni. Istraživanja pokazuju da su neispavani vozači u saobraćaju opasni kao i pijani.

    Ukoliko vam se u toku putovanja prispava ili se osećate umorno, najbolje je stati na bezbednom, obeleženom mestu ili benzinskoj pumpi, odmoriti se, ako je potrebno čak i odspavati pola sata ili sat, pa tek onda nastaviti dalje.

    6. Ne vozite prebrzo i poštujte saobraćajnu signalizaciju

    Naravno da je obaveza vozača poštovanje zakonskih propisa, praćenje saobraćajnih znakova i signalizacije. Međutim, kada upravljate vozilom u koje ste seli prvi put, čak i kada imate ograničenje od, na primer 130 km/h koliko je na autoputu kroz Srbiju, možda je dobra ideja da dodatno, iz bezbednosnih razloga smanjite brzinu kako biste se osećali sigurnije u vožnji. Nekoliko minuta dužeg putovanja neće biti od velike važnosti. Uostalom, ako vam se žuri, pođite desetak minuta ili pola sata ranije da biste na vreme i bezbedno stigli na željeno odredište.

    Dok vozite iznajmljenim automobilom, vodite računa da preduzmete sve neophodne mere predostrožnosti koje će vam pomoći da izbegnete neželjene situacije. Ne zaboravite da sa sobom obavezno ponesete dokaz o osiguranju i dokumente koji pokazuju da ste vozilo iznajmili.

    Želimo vam srećan put i udobnu vožnju!

    Vožnja u gradu u saobraćajnom špicu ili po putevima koji su puni krivina za većinu vozača je prilično stresna, a ako samo za trenutak opadne koncentracija, može biti i jako opasna. Još ako pritom upravljate vozilom koje nije vaše, ako ste pozajmili auto od prijatelja ili iznajmili u rent a car agenciji, još stresnije je i nezgodnije.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Zašto se kaže „pao s kruške“?

    Ovo sigurno znate - za nekog ko se ponaša glupo, ludo, ko je naivan ili smušen, često kod nas umeju da kažu da je “pao sa kruške”. I suprotno, kad neko hoće da istakne kako nije glup, […]

    Kako se piše – čak štaviše ili štaviše?

    Sigurno ste se nekad našli u dilemi koji je izraz pravilan, a ne pomaže ni činjenica da ste tokom školovanja imali profesore koji koriste jedan izraz, ali i profesore koji koriste […]