• Simptomi toplotnog udara i saveti šta da uradite ako ga doživite

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Narednih dana temperature biće vrlo visoke, i do 38 stepeni. Dr Bojana Aćimović uputila je savete šta da uradite ako osetite da imate toplotni udar i kako da pomognete nekom ko ga doživi.

    Najbolje bi bilo izbeći boravak na suncu u delu dana kada su temperature najviše, od 10 do 16 časova, jer će nas to najbolje sačuvati od toplotnog udara.

    Simptomi toplotnog udara i sunčanice najčešće su glavobolja, povišena telesna temperatura ili osećaj povišene telesne temperature, mučnina, nagon za povraćanjem, povraćanje, kaže dr Bojana Aćimović za RTS.

    Ako vidite da je neko doživeo toplotni udar, tu osobu sklonite u hlad, obezbedite joj što više hladovine i svežeg vazduha.

    Donesite joj neki hladan napitak, ali ne leden. Najbolje bi bilo da to bude voda, sveže ceđen sok ili neki slatki napitak.

    Ukoliko osoba koja je doživela toplotni udar izgubi svest, okrenite je na stranu, na bok.

    Pozovite i Hitnu pomoć za savet na broj 194, a oni će izaći da intervenišu ukoliko zatreba.

    Ako doživite toplotni udar, smirite se, uzmite što više tečnosti u manjim gutljajima kako biste sprečili mučninu.

    Lekari obavezno savetuju mirovanje, minimalno taj dan i sledeći.

    Republički hidrometeorološki zavod objavio je ranu najavu veoma toplog vremena za područje Srbije od srede, do petka, a prema prognozi za sredu, 7. jul, na području cele Srbije važi narandžasti meteo alarm, što znači da su prognozirane opasne vremenske pojave, takvog inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

     

    Narednih dana temperature biće vrlo visoke, i do 38 stepeni. Dr Bojana Aćimović uputila je savete šta da uradite ako osetite da imate toplotni udar i kako da pomognete nekom ko ga doživi.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Prvi srpski predstavnici na Olimpijskim igrama

    Svi nestrpljivo čekamo početak Olimpijskih igara u Parizu. Ta euforija koja staje u dve nedelje, konstantna provera koliko je Srbija osvojila medalja je ono što čekamo četiri godine. Dugu […]

    Kako proslaviti trideseti rođendan

    Za tridesete se često kaže da su nove dvadesete, ali i da su to godine kada zapravo istinski sazrimo. Nesporno je svakako da ove godine predstavljaju svojevrsnu prekretnicu koju treba valjano […]

    Kako se piše – Milicin ili Miličin?

    U Srbiji je još uvek najčešće žensko ime „Milica“, pa je sva prilika da i vi poznajete neku Milicu, a veća je verovatnoća da poznajete i više […]