• Srbija: Pandemija koronavirusa uzrokovala smanjenje nataliteta

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Da li je sada vreme za paniranje porodice i ima li razloga odlaganje trudnoće dok traje epidemija koronavirusa?

    Iako se očekivalo da će pandemija koronavirusa povezati broj trudnoća situacija je sasvim obrnuta. Kako u svetu, tako i u Srbiji pandemija korona virusa uticala je na odluke parova da trudnoću ipak odlože za neka sigurnija vremena, navodi Bebac.

    Negativnih efekata pandemije ima, navodi ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović, jer je došlo do pada nataliteta rekla je ona za Prvu. „Samo se u Vojvodini se ove godine rodilo 280 beba više neko u istom periodu prošle godine“ navela je ona.

    Upravo o razlozima za odlaganje trudnoće govorila je načelnica KBC „Dr Dragiša Mišović“ doktorka Slađana Mihajlović „Svi se mi plašimo nepoznatog, a pogotovo trudnice koje su plašljive u trudnoći i bez virusa“. Doktorka Mihajlović je bila načelnica porodilišta Dr Dragiša Mišović i kada je ta ustanova postala kovid porodilište i učestvovala je u organizacionim izazovima nastale pandemije, ali i borbi za zdravlje trudnica i beba od samog početka.

    „Sa dobro vođenom trudnoćom i poštovanjem epidemioloških mera, koje bi trebalo da poštuju nevezano od korone, potvrdili da rešenja ima i da  trudnoća može lepo da se iznese do kraja“ objašnjava doktorka. Kao vema važno za sve trudnice ona naglašava da bi trudnice trebalo da poštuju sve savete lekara „Važno je da se ne ide na svadbe, slavlja, na druženja, da nema babinjara i da nema poseta deci. Znači da povedu računa jer će ovo trajati i da ostanu zdravi“ savetovala je doktorka o merama prevencije.

    Da li je sada vreme za paniranje porodice i ima li razloga odlaganje trudnoće dok traje epidemija koronavirusa?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Zašto se kaže „pao s kruške“?

    Ovo sigurno znate - za nekog ko se ponaša glupo, ludo, ko je naivan ili smušen, često kod nas umeju da kažu da je “pao sa kruške”. I suprotno, kad neko hoće da istakne kako nije glup, […]

    Kako se piše – čak štaviše ili štaviše?

    Sigurno ste se nekad našli u dilemi koji je izraz pravilan, a ne pomaže ni činjenica da ste tokom školovanja imali profesore koji koriste jedan izraz, ali i profesore koji koriste […]