Beba Foto: pixabay
Život

Srbija: Pandemija koronavirusa uzrokovala smanjenje nataliteta

Izvor: 
bebac.com Uto, 20/10/2020 - 12:46Da li je sada vreme za paniranje porodice i ima li razloga odlaganje trudnoće dok traje epidemija koronavirusa?

Iako se očekivalo da će pandemija koronavirusa povezati broj trudnoća situacija je sasvim obrnuta. Kako u svetu, tako i u Srbiji pandemija korona virusa uticala je na odluke parova da trudnoću ipak odlože za neka sigurnija vremena, navodi Bebac.

Negativnih efekata pandemije ima, navodi ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović, jer je došlo do pada nataliteta rekla je ona za Prvu. „Samo se u Vojvodini se ove godine rodilo 280 beba više neko u istom periodu prošle godine“ navela je ona. Upravo o razlozima za odlaganje trudnoće govorila je načelnica KBC „Dr Dragiša Mišović“ doktorka Slađana Mihajlović „Svi se mi plašimo nepoznatog, a pogotovo trudnice koje su plašljive u trudnoći i bez virusa“. Doktorka Mihajlović je bila načelnica porodilišta Dr Dragiša Mišović i kada je ta ustanova postala kovid porodilište i učestvovala je u organizacionim izazovima nastale pandemije, ali i borbi za zdravlje trudnica i beba od samog početka.

„Sa dobro vođenom trudnoćom i poštovanjem epidemioloških mera, koje bi trebalo da poštuju nevezano od korone, potvrdili da rešenja ima i da  trudnoća može lepo da se iznese do kraja“ objašnjava doktorka. Kao vema važno za sve trudnice ona naglašava da bi trudnice trebalo da poštuju sve savete lekara „Važno je da se ne ide na svadbe, slavlja, na druženja, da nema babinjara i da nema poseta deci. Znači da povedu računa jer će ovo trajati i da ostanu zdravi“ savetovala je doktorka o merama prevencije.
MarketingNajnovije vesti