• Šta, prema mišljenju stomatologa, najviše šteti dečijim zubima?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Dok pripremate hranu kod kuće ili je pakujete deci za školu, sigurno ste se zapitali koje od namirnica ne bi trebalo da se nađe tu.

    Dr Ronald Plotka, stomatolog sa višedecenijskim iskustvom ponudio je smernice koje bi mogle da budu od koristi roditeljima, piše Eat This, Not That.

    Ono što bi svakako trebalo izbegavati, naročito kod školske dece su:

    Slatkiši

    Kako objašnjava dr Plotka, kada deca jedu slatkiše, brzo se proizvodi kiselina koja može da prouzrokuje značajna oštećenja zubne gleđi, najtanjeg i ujedno najčvršćeg zaštitnog sloja zuba, što može da dovede do nastanka karijesa.

    Čips 

    Možda je iznenađenje da se omiljena grickalica našla na listi ovog stomatologa, ali za to postoji objašnjenje.

    „Čips, koji se pravi od krompira, spada u namirnice koje sadrže najviše skroba, a on se veoma brzo razgrađuje u šećer. On izaziva stvaranje kiseline u ustima, što uništava zubnu gleđ dečijih zuba“, tvrdi dr Plotka.

    Skrob

    Šećer se dugo smatra jednim od ključnih namirnica koje mogu da dovedu do nastanka karijesa.

    Dr Plotka kaže da je ranije ove godine napravljen pregled studija kojim je utvrđeno da je, osim šećera i skrob povezan sa nastankom karijesa kod dece.

    Sušeno voće

    Roditelji deci daju sušeno voće jer smatraju da je ono zdravo. Ali, sušeno voće se lako lepi za zube, stvarajući tako dobru podlogu za razvoj bakterija i nastanak plaka i na kraju karijesa.

     

    Dok pripremate hranu kod kuće ili je pakujete deci za školu, sigurno ste se zapitali koje od namirnica ne bi trebalo da se nađe tu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Zašto se kaže „pao s kruške“?

    Ovo sigurno znate - za nekog ko se ponaša glupo, ludo, ko je naivan ili smušen, često kod nas umeju da kažu da je “pao sa kruške”. I suprotno, kad neko hoće da istakne kako nije glup, […]

    Kako se piše – čak štaviše ili štaviše?

    Sigurno ste se nekad našli u dilemi koji je izraz pravilan, a ne pomaže ni činjenica da ste tokom školovanja imali profesore koji koriste jedan izraz, ali i profesore koji koriste […]