Devojčica koja se smeje Foto: pxhere
Život

Šta, prema mišljenju stomatologa, najviše šteti dečijim zubima?

Izvor: 
Eatthis Uto, 07/09/2021 - 23:39


Dok pripremate hranu kod kuće ili je pakujete deci za školu, sigurno ste se zapitali koje od namirnica ne bi trebalo da se nađe tu.

Dr Ronald Plotka, stomatolog sa višedecenijskim iskustvom ponudio je smernice koje bi mogle da budu od koristi roditeljima, piše Eat This, Not That.

Ono što bi svakako trebalo izbegavati, naročito kod školske dece su:

Slatkiši

Kako objašnjava dr Plotka, kada deca jedu slatkiše, brzo se proizvodi kiselina koja može da prouzrokuje značajna oštećenja zubne gleđi, najtanjeg i ujedno najčvršćeg zaštitnog sloja zuba, što može da dovede do nastanka karijesa.

Čips 

Možda je iznenađenje da se omiljena grickalica našla na listi ovog stomatologa, ali za to postoji objašnjenje.

„Čips, koji se pravi od krompira, spada u namirnice koje sadrže najviše skroba, a on se veoma brzo razgrađuje u šećer. On izaziva stvaranje kiseline u ustima, što uništava zubnu gleđ dečijih zuba“, tvrdi dr Plotka.

Skrob

Šećer se dugo smatra jednim od ključnih namirnica koje mogu da dovedu do nastanka karijesa.

Dr Plotka kaže da je ranije ove godine napravljen pregled studija kojim je utvrđeno da je, osim šećera i skrob povezan sa nastankom karijesa kod dece.

Sušeno voće

Roditelji deci daju sušeno voće jer smatraju da je ono zdravo. Ali, sušeno voće se lako lepi za zube, stvarajući tako dobru podlogu za razvoj bakterija i nastanak plaka i na kraju karijesa.

 
MarketingNajnovije vesti