• Treća smena: briga o bezbednosti na prvom mestu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Treća smena većini nije ideal kojem teže. Međutim, mnogi nemaju izbora ili se opredeljuju za rad noću jer se satnica bolje plaća. Bilo kako bilo, pre nego što se zaputite u treću smenu, važno je da dobro odmerite nekoliko faktora. Uzmite u obzir da će vam se ritam spavanja potpuno poremetiti. To je nekako i očekivano, budući da je logično da ćete spavati danju, a raditi noću.

    Ipak, mnogi zanemare važnu činjenicu da većina sveta funkcioniše upravo suprotno. Dakle, nije samo da ćete morati pronaći dobre roletne za zaštitu od sunca i čepiće za uši protiv buke – okolina jednostavno nije prilagođena vašim navikama. Ako komšija buši u dva sata poslepodne i ni čepići nisu od koristi, ne možete zakucati na vrata i žalite se što prave buku u “nevreme”. Mada zvuk bušilice i čekića nikada i nikome ne prija, potpuno je legitimno da neko u svom domu u dva sata poslepodne obavlja sitne ili krupne popravke. Vaša okolina jednostavno živi punim tempom kada vi pokušavate da spavate, a spava u toku vašeg radnog dana i to ništa ne može da promeni.

    Promene bioritma mogu dovesti i do psihosomatskih tegoba, pa su poteškoće s varenjem i hormonalni problemi prilično česta pojava kod radnika treće smene. Ako vam tegobe dodatno ne otežaju spavanje, imajte na umu da ćete svaki poslić koji se tiče administracije, nabavku, viđanje s dragim ljudima, morati da zakazujete u vreme koje biste inače odvojili za spavanje. Kao što rekosmo, svet jednostavno nije krojen po potrebama i željama radnika treće smene. Čak je i zakonom regulisan ritam i satnica noćnog režima, a zapošljavanje uključuje i proveru zdravstvenog stanja osobe koja će biti angažovana za rad noću.

    S vedrije strane, ima i onih koji se odlično snalaze u trećoj smeni. Svoj dan vrhunski organizuju, nemaju lak san, koncentracija im je u piku u noćnim satima, a vikende koriste za druženja. Poremećen ritam spavanja i ishrane na njih ne ostavlja traga i treća smena za njih stvarno predstavlja pun pogodak. Međutim, bez obzira da li vam je rad u trećoj smeni najgora noća mora ili ostvarenje sna, uvek morate misliti o bezbednosti.

    Opasnost pri odlasku i povratku s posla

    Radnici treće smene su u zanimljivom položaju – za njih je kritičan i odlazak na posao i povratak s istog. Radnicima druge smene obično se savetuje oprez prilikom povratka kući, budući da se vraćaju u kasnim večernjim satima. Međutim, radnici treće smene radni dan započinju u kasnim večernjim satima, a radni prostor napuštaju tokom ranih jutarnjih sati i to umorni, iscrpljeni, smanjene koncentracije i usporenih refleksa. U pitanju su osobe koje sve vreme moraju misliti o svojoj bezbednosti jer se lako mogu dovesti u opasne situacije. Mnogi koriste automobil kao prevozno sredstvo, što znači da im je neophodna vrhunska koncentracija u periodima kada telo, po pravilu, zahteva odmor i opuštanje.

    Pored toga, broj nasilnih napada usled pokušaja krađe naglo raste tokom kasnih noćnih i ranih jutarnjih časova, dakle baš kada radnici treće smene cirkulišu na putu ka poslu ili sa posla. U takvim situacijama su brzi refleksi i hitro razmišljanje važan faktor, a ako ste sanjivi ili umorni sigurno neće biti u top stanju.

    Baš iz tog razloga je važno da tokom radnog dana preduzmete određene korake i osigurate svoju bezbednost.

    Mere predostrožnosti koje preporučujemo radnicima treće smene

    Ako radite noću, vama je više nego ikome drugom, važno da održite budnost i koncentrisanost. Zbog toga je savet da povremeno komunicirate s kolegama kako biste se razbudili i umereno konzumirate napitke poput kafe i čaja, koji će pomoći da održite nivo energije.

    Nemojte se libiti ni da lagano izvežbate pre napuštanja kancelarije. Ne morate držati tegove kraj radnog stola, nekoliko čučnjeva i poskakivanja su sasvim dovoljni da vas razdrmaju. Pojedine radne organizacije su čak uvrstile i popularnu igru “dan-noć” kao obaveznu preventivnu meru za radnike treće smene.

    Od pomoći će biti i umivanje tokom radnog vremena i pre nego što napustite radni prostor. Hladna voda će ubrzati cirkulaciju i osetićete osveženje.

    Ako postoji opcija, na posao i sa posla putujte s kolegama. Bez obzira da li se zajedno vozite automobilom ili gradskim prevozom, boravak u društvu će sprečiti da zaspite i ostaćete fokusirani. Ukoliko možete, javite nekome da ste pošli kući.

    Odlična opcija je i nabavka legalnih sredstava za samoodbranu kao što su biber sprej ili elektrošoker. Panik taster je takođe odlična spravica koja se lako može smestiti u džep ili torbu i biće vam od velike koristi u kritičnim slučajevima.

    Ako na posao idete peške, izbegavajte mračne prolaze i uvek se krećite osvetljenim i prometnim ulicama. Hodajte brzo i odlučno. Baterija telefona neka uvek bude puna, a važne brojeve (policija 192, hitna pomoć 194, vatrogasci 193) namestite kao speed dail opciju na telefonu.

    Bezbedni kod kuće

    Kada stignete kući s posla, spremni ste za svoju rutinu, koja se verovatno umnogome razlikuje od rutine vaše okoline. Međutim, ako već godinama radite u trećoj smeni, verovatno vam više nije problem da se prilagodite svetu koji nije krojen prema vašim merama i lako ćete utonuti u san.

    Iako je vaš dom vaša sigurna oaza, vodite računa da niste potpuno bezbedni čak ni kada pređete kućni prag. Moderni sigurnosni sistemi su tu da garantuju vrhunsku bezbednost i u vašem domu. Savremeni sistemi tehničke zaštite nude vrhunsku fleksibilnost, pa se lako prilagođavaju vašim željama i potrebama. Budući da su radnici treće smene praktično celonoćno odsutni iz svog doma, važno je da obezbede svoj životni prostor. Takođe je od velike koristi i opcija upravljanja sigurnosnim sistemom s udaljenih lokacija. Kompanija Videomont nastoji da u svoju ponudu uvrsti isključivo vrhunska sigurnosna rešenja renomiranih svetskih proizvođača i da na taj način svojim klijentima garantuje sigurnost dok se zasluženo opuštaju u svom domu.

    Da zaključimo, treća smena nije za svakog, ali joj se možete prilagoditi i nastaviti život prema svojim pravilima. Najvažnije je da sve vreme mislite na bezbednost i da uložite u sopstvenu sigurnost.

     

    Treća smena većini nije ideal kojem teže. Međutim, mnogi nemaju izbora ili se opredeljuju za rad noću jer se satnica bolje plaća. Bilo kako bilo, pre nego što se zaputite u treću smenu, važno je da dobro odmerite nekoliko faktora. Uzmite u obzir da će vam se ritam spavanja potpuno poremetiti. To je nekako i očekivano, budući da je logično da ćete spavati danju, a raditi noću.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Zašto se kaže „pao s kruške“?

    Ovo sigurno znate - za nekog ko se ponaša glupo, ludo, ko je naivan ili smušen, često kod nas umeju da kažu da je “pao sa kruške”. I suprotno, kad neko hoće da istakne kako nije glup, […]

    Kako se piše – čak štaviše ili štaviše?

    Sigurno ste se nekad našli u dilemi koji je izraz pravilan, a ne pomaže ni činjenica da ste tokom školovanja imali profesore koji koriste jedan izraz, ali i profesore koji koriste […]