• Turci ovako kuvaju tursku kafu i ukus je skroz drugačiji

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Evo koje greške pravimo u pripremi turske kafe i kako treba da se skuva!

    Turska, domaća, srpska, crna kafa… mnogo je naziva za topli, mirisni napitak, koji se pije gotovo u svakoj kući u Srbiji. Međutim, iako je reč o tradicionalnom napitku koji se, osim u našoj zemlji, pije i u Turskoj, izgleda da ga sve vreme spremamo pogrešno.
    Ili, možda pogrešno nije najpreciznija reč, ali Turci tvrde da bi ovaj napitak trebalo pripremati drugačije.

    Naime, u Srbiji je praksa da odmerimo količinu vode koja nam je potrebno, sipamo u džezvu, sačekamo da provri, sipamo potrebnu količinu kafe – jedna kašičica za jednu šolju kafe – sačekamo koji trenutak da krene da se izdiže u džezvi i to je to.

    S druge strane, u Turskoj se za jednu šoljicu kafe koriste dve kašičice kafe – doduše, same kašičice su nešto manje od onih „standardnih“, duge su oko jedan centimetar i široke oko pola centimetra.

    Količina šećera se, naravno, dodaje po želji, ali se koriste i jednom cakom – nikako ne dodaju žuti, već isključivo beli šećer jer se od njega stvara veća pena u kafi.

    Za kuvanje kafe u toj zemlji se takođe uglavnom koristi flaširana voda, pošto hlor u tekućoj vodi može da upropasti i miris i ukus kafe.

    Kako se kuva kafa

    U džezvu prvo stavite šećer i kafu, zatim dodajte vodu. Ringu uključite na najmanje – to je greška koju svi pravimo jer je uključujemo na najjače, da kafa što pre bude gotova. Stavite džezvdu na šporet i promešajte – i više je ne mešajte do kraja procesa.

    Kada se u džezvi stvori pena i kafa počne polako da se podiže u džezvi, skinite malo kašičicom i sipajte u šoljice. Nakon toga će kafa početi brže da se podiže u džezvi, pa pazite da ne iskipi. Napitak iz džezve sipajte do pola svake šoljice, pa ih onda redom dopunite.

    Običaj u Turskoj je da se uvek uz kafu posluži i voda, a sve kako bi se pre ispijanja ovog napitka vodom pročistila usta i na najbolji mogući način osetio ukus kafe.

     

    Evo koje greške pravimo u pripremi turske kafe i kako treba da se skuva!

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Svakodnevne navike koje vam mogu promeniti život

    Način na koji provodimo dane određuje kvalitet našeg života. Nije to uvek očigledno, jer sitnice koje svakodnevno radimo deluju beznačajno, ali upravo te sitnice oblikuju kako se osećamo, […]