Kafa Foto: pixabay
Život

Turci ovako kuvaju tursku kafu i ukus je skroz drugačiji

Izvor: 
Krstarica Pet, 17/09/2021 - 07:42


Evo koje greške pravimo u pripremi turske kafe i kako treba da se skuva!

Turska, domaća, srpska, crna kafa… mnogo je naziva za topli, mirisni napitak, koji se pije gotovo u svakoj kući u Srbiji. Međutim, iako je reč o tradicionalnom napitku koji se, osim u našoj zemlji, pije i u Turskoj, izgleda da ga sve vreme spremamo pogrešno. Ili, možda pogrešno nije najpreciznija reč, ali Turci tvrde da bi ovaj napitak trebalo pripremati drugačije.

Naime, u Srbiji je praksa da odmerimo količinu vode koja nam je potrebno, sipamo u džezvu, sačekamo da provri, sipamo potrebnu količinu kafe – jedna kašičica za jednu šolju kafe – sačekamo koji trenutak da krene da se izdiže u džezvi i to je to.

S druge strane, u Turskoj se za jednu šoljicu kafe koriste dve kašičice kafe – doduše, same kašičice su nešto manje od onih „standardnih“, duge su oko jedan centimetar i široke oko pola centimetra.

Količina šećera se, naravno, dodaje po želji, ali se koriste i jednom cakom – nikako ne dodaju žuti, već isključivo beli šećer jer se od njega stvara veća pena u kafi.

Za kuvanje kafe u toj zemlji se takođe uglavnom koristi flaširana voda, pošto hlor u tekućoj vodi može da upropasti i miris i ukus kafe.

Kako se kuva kafa

U džezvu prvo stavite šećer i kafu, zatim dodajte vodu. Ringu uključite na najmanje – to je greška koju svi pravimo jer je uključujemo na najjače, da kafa što pre bude gotova. Stavite džezvdu na šporet i promešajte – i više je ne mešajte do kraja procesa.

Kada se u džezvi stvori pena i kafa počne polako da se podiže u džezvi, skinite malo kašičicom i sipajte u šoljice. Nakon toga će kafa početi brže da se podiže u džezvi, pa pazite da ne iskipi. Napitak iz džezve sipajte do pola svake šoljice, pa ih onda redom dopunite.

Običaj u Turskoj je da se uvek uz kafu posluži i voda, a sve kako bi se pre ispijanja ovog napitka vodom pročistila usta i na najbolji mogući način osetio ukus kafe.

 
MarketingNajnovije vesti