• Turci ovako kuvaju tursku kafu i ukus je skroz drugačiji

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Evo koje greške pravimo u pripremi turske kafe i kako treba da se skuva!

    Turska, domaća, srpska, crna kafa… mnogo je naziva za topli, mirisni napitak, koji se pije gotovo u svakoj kući u Srbiji. Međutim, iako je reč o tradicionalnom napitku koji se, osim u našoj zemlji, pije i u Turskoj, izgleda da ga sve vreme spremamo pogrešno.
    Ili, možda pogrešno nije najpreciznija reč, ali Turci tvrde da bi ovaj napitak trebalo pripremati drugačije.

    Naime, u Srbiji je praksa da odmerimo količinu vode koja nam je potrebno, sipamo u džezvu, sačekamo da provri, sipamo potrebnu količinu kafe – jedna kašičica za jednu šolju kafe – sačekamo koji trenutak da krene da se izdiže u džezvi i to je to.

    S druge strane, u Turskoj se za jednu šoljicu kafe koriste dve kašičice kafe – doduše, same kašičice su nešto manje od onih „standardnih“, duge su oko jedan centimetar i široke oko pola centimetra.

    Količina šećera se, naravno, dodaje po želji, ali se koriste i jednom cakom – nikako ne dodaju žuti, već isključivo beli šećer jer se od njega stvara veća pena u kafi.

    Za kuvanje kafe u toj zemlji se takođe uglavnom koristi flaširana voda, pošto hlor u tekućoj vodi može da upropasti i miris i ukus kafe.

    Kako se kuva kafa

    U džezvu prvo stavite šećer i kafu, zatim dodajte vodu. Ringu uključite na najmanje – to je greška koju svi pravimo jer je uključujemo na najjače, da kafa što pre bude gotova. Stavite džezvdu na šporet i promešajte – i više je ne mešajte do kraja procesa.

    Kada se u džezvi stvori pena i kafa počne polako da se podiže u džezvi, skinite malo kašičicom i sipajte u šoljice. Nakon toga će kafa početi brže da se podiže u džezvi, pa pazite da ne iskipi. Napitak iz džezve sipajte do pola svake šoljice, pa ih onda redom dopunite.

    Običaj u Turskoj je da se uvek uz kafu posluži i voda, a sve kako bi se pre ispijanja ovog napitka vodom pročistila usta i na najbolji mogući način osetio ukus kafe.

     

    Evo koje greške pravimo u pripremi turske kafe i kako treba da se skuva!

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Zašto se kaže „pao s kruške“?

    Ovo sigurno znate - za nekog ko se ponaša glupo, ludo, ko je naivan ili smušen, često kod nas umeju da kažu da je “pao sa kruške”. I suprotno, kad neko hoće da istakne kako nije glup, […]

    Kako se piše – čak štaviše ili štaviše?

    Sigurno ste se nekad našli u dilemi koji je izraz pravilan, a ne pomaže ni činjenica da ste tokom školovanja imali profesore koji koriste jedan izraz, ali i profesore koji koriste […]