Tuširanje Foto: pxhere
Život

Tuširanje ledenom vodom ujutru poboljšava rad mozga

Izvor: 
B92/Novosti Pet, 22/10/2021 - 18:25Jutarnje tuširanje ledenom vodom je najbolja moguća stvar koju možete svakog dana uraditi za svoje zdravlje.

Holandska studija pokazala je da osobe koje se tuširaju hladnom vodom u manjoj meri izostaju sa posla zbog bolesti u poređenju sa osobama koje se tuširaju toplom vodom.

Studija je obuhvatila više od 3.000 ljudi, a razlog zašto hladna voda smanjuje rizik od bolesti još uvek nije sasvim poznat.

Neki istraživači sugerišu da bi hladna voda mogla pojačati naš imunološki sistem.

Studija iz Češke otkrila je da je kod mladića koji se bave sportom i tri puta nedeljno u razdoblju od šest nedelja uranjaju u hladnu vodu došlo do jačanja imunološkog sistema.

Hladna voda takođe aktivira simpatički nervni sistem, deo sistema koji upravlja i utiče na naš odgovor "borba ili beg".

Reč je o automatskoj fiziološkoj reakciji na događaj koji se percipira kao opasan, stresan ili zastrašujući.

Kad se simpatički deo nervnog sistema aktivira hladnom vodom, to povećava nivo hormona noradrenalina.

Taj hormon uzrokuje povećanje broja otkucaja srca i krvnog pritiska kod osoba koje uranjaju u hladnu vodu, a povezano je s poboljšanjem zdravlja.

Hladna voda takođe poboljšava i cirkulaciju, a neke studije sugerišu da bi hladna voda mogla pomoći i u gubitku kilograma.

Dalje, hladna voda može imati i brojne psihičke prednosti. Tako, kada hladna voda dođe u kontakt s licem ili vratom, to može poboljšati moždane funkcije.

 
MarketingNajnovije vesti