Pavlovićeva mast Foto: Milica Buha (wikipedia)
Život

Za šta sve tačno služi Pavlovićeva mast

Izvor: 
nova.rs Sub, 23/10/2021 - 14:36„Namažeš Pavlovićevu i sve će da prođe“ – rečenica je koja prati ovu čuvenu kremu generacijama. Neki su to izgleda ipak preozbiljno shvatili, pa u poslednje vreme propagiraju Pavlovićevu mast kao odličnu zaštitu od korone, i to ako se stavi malo u nos. Tako se ova krema pridružila „čudotvornim lekovima“ za koronu poput ivermektina i belog luka, što je svakako daleko od nauke i medicine, a može da bude i vrlo opasno. A čemu zapravo služi Pavlovićeva mast?

 
Originalna Pavlovićeva mast je nastala iz potrebe za saniranjem, negom i zaštitom kože kod dece nakon Drugog svetskog rata. Dr Živorad Pavlović, pedijatar, oko dve godine je eksperimentisao u državnoj apoteci na Zvezdari (Beograd) sa različitim sastojcima, da bi konačno 1947. godine došao do recepta koji se u krajnjem rezultatu pokazao efikasnim, pišu na sajtu Yugolob.rs.

 

Ubrzo su i druge apoteke u Beogradu prihvatile ovu recepturu, a zbog pokazane delotvornosti Fond zdravstva ju je u to vreme odobravao kao magistralni lek, pa su ga majke i roditelji dobijali besplatno. Takav tretman Fond je imao do 1970. godine, a potom se u apotekama naplaćivala. Rasprostanjena je do tada bila u celoj Srbiji, kao i u tadašnjoj Jugoslaviji.

Lanolin je u osnovi sva tri proizvoda Originalne Pavlovićeve masti. Prirodna vuna je rožnato tkivo koje sadrži lanolin. Lanolin je prirodna mast, koja štiti vunu, a takođe ima dokazano pozitivno dejstvo na kožu čoveka, te se vekovima koristi u medicini, a isto tako i u kozmetici. Lanolin neguje, omekšava i hidrira, pomaže u održavanju vlažnosti kože i ima antibakterijsko dejstvo.

Poznato je da se Originalna Pavlovićeva mast za bebe koristi za negu pelenske regije kod beba, dok se porodična Originalna Pavlovićeva mast koristi od tri do 103 godina negujući kožu lica i tela.

Najnovija formula Originalne Pavlovićeve masti, koja sadrži ektoin, ima svojstva imuno i UV zaštite, pa se preporučuje za sve uzraste, a može se koristiti i kao premium krema za negu pelenske regije kod beba.

Stoga, osim ako svetski priznati naučnici kojim slučajem ne dokažu da je Pavlovićeva mast dobra za još nešto, nju treba koristiti u svrhe za koje je i namenjena.

 
MarketingNajnovije vesti