Fabrika zagadjenje Foto: pxhere
Život

Zagađeni vazduh ima uticaj poput konzumiranja cigareta

Izvor: 
021 Ned, 18/08/2019 - 16:19

Izloženost zagađenom vazduhu ima isto dejstvo kao pušenje jedne kutije cigareta dnevno, pokazala je studija koju je sproveo američki Nacionalni institut zdravlja, piše CNN.

Studija objavljena u medicinskom časopisu JAMA je jedna od najopsežnijih do sada urađenih studija. Obuhvatila je uticaj nekoliko štetnih materija.
 
Njome je bilo obuhvaćeno više od sedam hiljada ljudi starosti od 45 do 84 godine u šest velikih mesta u Sjedinjenim Američkim Državama - Baltimoru, Čikagu, Los Anđelesu, Njujorku, Sent Polu, Minesoti i Vinston-Sejlemu. Istraživanje je trajalo deset godina.
 
Korišćenjem CT skenera, istraživači su analizirali uticaj različitih zagađivača na zdravlje čoveka. Pokazali su kako utiču pre svega na pluća. Izvršili su jednostavno testiranje - izmerili su koliko osoba može u jednom dahu da udahne vazduha.
 
Osobe koje su bile obuhvaćene studijom su bile zdrave na početku istraživanja. Analizirano je šta utiče na zdravlje njihovih pluća - što podrazumeva indikatore poput starosti, da li su pušači, kao i to da li su izloženi dimu od cigareta.
 
Rezultati studije su pokazali da ozon kao zagađivač najviše štetno utiče na pluća. Posledice su otežano disanje i pojava astme. Kako navodi CNN, ozon je materija u smogu koja se ne može videti.
 
Profesor medicine i epidemiolog Grejem Bar je ukazao da je uticaj zagađenog vazduha jednak uticaju 29-godišnjeg konzumiranja cigareta.
 
Ranije studije su pokazale da će posledice zagađenog vazduha Sjedinjene Američke Države koštati nekoliko milijardi dolara. Posledica ovog problema je 107.000 preminulih od 2011. godine, podseća CNN.MarketingNajnovije vesti