Jabuke
Život

Zašto je dobro pojesti jednu jabuku dnevno?

Izvor: 
B92 Čet, 22/07/2021 - 09:03Iako je od nje moguće napraviti sok, marmeladu, žele, sirće i različite kolače - najbolje ju je jestisirovu. Jabuka je bogata hranjivim sastojcima te sadrži gotovo sve nutritijente koji su potrebni za normalno funkcionisanje organizma.

Na primer, jedna srednja jabuka sadrži okočetiri grama vlakana, 14 odsto dnevne doze vitamina C, šest odsto dnevne doze kalijuma i čak pet odsto dnevne doze vitamina K.Osim toga, konzumiranjem ove voćke u organizam ćete uneti ipolifenole, ali ivitamine A, E, B1, B2 i B6.

Pre svega, svakodnevnim konzumiranjem jabuka doprinećete održavanju zdravljavaših zuba i desni. Iako ne mogu u potpunosti da zamijene četkicu, zubnu pastu i konac - jabuke čiste zube tako što snižavaju broj bakterija koje se nalaze u vašim ustima. Pored toga, ojačavaju zube i sprečavaju razvoj karijesa.

Fenolno jedinjenje koje se nalazi u kori jabukesmanjuje nivo holesterola u telu- što pomaže radu srca. Pored toga, jabuka sadrži mnoštvo vlakana čije konzumiranje pomažeu prevenciji Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Ovo voće sadrži flavonoide, koji imaju antioksidansni učinak na nervni sistem (Parkinsonovu bolest karakteriše poremećaj centralnog nervnog sistema).

Flavonoidi pomažu i usmanjivanju rizika od raka prostate i pluća,dok se u kori jabuke nalazi mnoštvo slojeva triterpenoida, kojiubija ćelije raka - što je posebno važno zazdravlje grudi, debelog creva i jetre.

Jabuke sadrže kvercetin, što je antioksidant zbog koje ona delujeprotivupalno, antialergijski i antivirusno. Samim time -jabuke smanjuju razvoj dijabetesa, zgrušavanje krvi i stvaranje mokraćne kiselinete osim toga pozitivno utiču i na disanje, jer konzumacijom pet ili više jabuka nedeljno značajno unapređujete rad pluća.

Zbog vlakana koje sadrži u sebi, ovo voće je sjajno oružje u borbi sa probavnim problemima. U slučaju zatvora upiće vodu iz creva kako bi ona bolje proradila, dok će u slučaju dijareje upiti višak vode iz stolice.
MarketingNajnovije vesti