• APV: Održana zatvarajuća konferencija povodom projekta razvoja prekogranične biciklističke mreže

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  U Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode danas je održana zatvarajuća konferencija projekta pod nazivom „Zajednički razvoj prekogranične biciklističke mreže koja ima pristup prirodi – EcoBikeNet“ koji se realizuje u okviru Intereg – IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija, koju je organizovao Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine.

  Cilj projekta je razvoj međunarodnog biciklističkog koridora „Eurovelo 11” kroz izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju biciklističke staze u pograničnom području Mađarske i Srbije i turističke signalizacije ka zaštićenim područjima u AP Vojvodini. Ukupna vrednost projekta je 353 hiljade evra, od čega je 85 odsto učešće Evropske unije.

  Vodeći partner je Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, a projekat je realizovan u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam i zaštitu životne sredine i NIF kompanijom za razvoj nacionalne infrastrukture iz Mađarske.

  Na današnjoj konferenciji obratila se podsekretarka Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine Brankica Tabak, koja je istakla da je ova biciklistička staza projekat od evropskog značaja i da pokazuje lepote Vojvodine.

  „Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine je omogućio sve što je potrebno da se kroz projektno-tehničku dokumentaciju, gledajući sedam opština i gradova na teritoriji AP Vojvodine, ukaže na postavljanje neophodne signalizacije koja upućuje na zaštićena područja“, izjavila je podsekretarka Tabak i naglasila da je u saradnji sa partnerima iz Mađarske ovaj projekat završen profesionalno.

  Ovaj program pomaže razvoj i stabilnost pograničnog regiona, unapređuje opšti kvalitet života u njemu, omogućava ekonomsku saradnju organizacija iz ove dve zemlje, neguje zajednički identitet, kulturno i istorijsko nasleđe pograničnog regiona i doprinosi njegovoj ekološkoj održivosti i sigurnosti.

  Zamenik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam Palimir Tot rekao je da je ova biciklistička staza naročito značajna jer povećava dostupnost turističkih potencijala AP Vojvodine.

  „Turisti vožnjom kroz prirodu i prirodne lepote Vojvodine vide usput i turističke potencijale, što je jako bitno. Kao kreatori javne politike u oblasti turizma, konstantno ulažemo sredstva i svake godine dobijamo povećanje domaćih, ali i stranih turista. To je očigledan znak da je turistička ponuda dobra“, izjavio je Tot i dodao da je cilj da turisti prolaze međunarodnim biciklističkim koridorom „Eurovelo 11“, ali takođe i drugim rutama i drugim vidovima prevoza.

  Na završnoj konferenciji su predstavljeni ciljevi, projektna ideja, aktivnosti i rezultati projekta.

  Biciklističa staza dužine 221 kilometar u Vojvodini prolazi kroz Horgoš, Kanjižu, Sentu, Adu, Bečej, Novi Bečej, Zrenjanin, Perlez, Opovo i nastavlja dalje ka Beogradu. 

  U Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode danas je održana zatvarajuća konferencija projekta pod nazivom „Zajednički razvoj prekogranične biciklističke mreže koja ima pristup prirodi – EcoBikeNet“ koji se realizuje u okviru Intereg – IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija, koju je organizovao Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina

  Ima li epidemije Velikog kašlja u Vojvodini

  Veliki kašalj, u narodu poznatiji kao magareći kašalj, vratio se na mala vrata. Od te zaraze, u poslednja dva meseca obolelo je skoro 300 ljudi, a postoji bojazan da će taj broj rasti. Pitali smo lekare, zašto nam se vratila ta bolest, za koju smo verovali da je iskorenjena, a za koju postoji obavezna vakcina.

  Proglašene tri izborne liste za pokrajinske izbore

  Pokrajinska izborna komisija proglasila je večeras izborne liste koalicije NADA, zatim Saveza vojvođanskih Mađara, kao i koalicije „Srbija protiv nasilja“. Izborna lista SVM-a ima položaj izborne liste nacionalne manjine, navodi se u saopštenju PIK-a.