• Četiri transplantacije bubrega u Kliničkom centru Vojvodine za manje od 24 časa

  Četiri transplantacije bubrega izvedene su u Kliničkom centru Vojvodine za manje od 24 časa.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Četiri transplantacije bubrega u Kliničkom centru Vojvodine za manje od 24 časa
  Foto: Pixabay

  Ove transplantacije su urađene tokom prethodne nedelje, a izveo ih je multidisciplinarni tim Centra za transplantaciju ćelija, tkiva i organa, sastavljen od više lekara (vaskularnih hirurga, urologa, anesteziologa, nefrologa i transfuziologa), medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara

  Od četiri transplantacije, dve su bile od kadveričnog (preminulog) donora, dok su dve transplantacije bubrega od živog srodnika.

  Svi transplantirani pacijenti su operaciju podneli dobro, sa odličnim posleoperativnim tokom i bez komplikacija, i sada sa normalizovanom funkcijom transplantiranog bubrega. U narednom periodu se očekuje postupni oporavak bolesnika i otpust iz KCV, te dalje ambulantno praćenje.

  U 2024. godini, Klinički centar Vojvodine planira da poveća ukupan broj transplantacija, kao i da se načini potpuna revizija liste čekanja za transplantaciju bubrega na teritoriji Vojvodine.

  KCV je tokom 2023. godine obavio 19 transplantacija bubrega, od toga 15 transplantacija kadaveričnih bubrega, gde je davalac preminula osoba, a brojni organi su nastavili život i u drugim ustanovama (srce, jetra i bubrezi kadaveričnih davalaca), čime se smanjuje lista čekanja na transplantaciju i u drugim ustanovama.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina