• Dan otvorenih vrata povodom novog ciklusa Programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“

  Dan otvorenih vrata – Zeleni dijalog sa školama, predviđen za sve vaspitno-obrazovne ustanove koje učestvuju ili žele da se uključe u Program „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“, održan je u Kongresnom centru „Master“ Novosadskog sajma.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Dan otvorenih vrata povodom novog ciklusa Programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“
  Foto: APV

  Cilj ovog programa, koji se realizuje već 15 godina, jeste podizanje svesti i lične odgovornosti za brigu o životnoj sredini u vaspitno-obrazovnim ustanovama i lokalnim zajednicama na teritoriji AP Vojvodine.

  Predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine upoznali su prisutne sa određenim izmenama Programa i dali preporuke s ciljem njegovog modernizovanja i usavršavanja.

  Podsekretarka Sekretarijata i koordinatorka Programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ Brankica Tabak pozvala je mlade da se angažuju i pomognu školama u ekološkim aktivnostima.

  „Vi ćete uskoro biti osnovni činioci društva pa će tako neko od vas oblast zaštite životne sredine sigurno preuzeti kao svoje profesionalno opredeljenje. A svako od nas kao pojedinac ima obavezu da se stara o svojoj životnoj sredini“, rekla je podsekretarka Tabak i podsetila na to da je resorni sekretarijat svojim koordinatorstvom preuzeo određeni doprinos u materijalnom smislu čime se njegov budžet istakao u odnosu na ostale partnere u ovom projektu.

  Ona je naglasila kako je neophodno da opštine i gradovi budu upućeni u broj vaspitno-obrazovnih institucija koje su uključene u ovaj projekat.

  „Što se tiče saradnje sa jedinicama lokalne samouprave, naš sledeći korak jeste da se pre potpisivanja sporazuma njima i obratimo i ukažemo im na to da je poželjno da sarađuju sa školama koje su se ove godine prijavile na konkurs, kako bi se pomoglo izveštavanje u ovoj oblasti“, izjavila je podsekretarka.

  Na skupu su govorile i predstavnice Pokreta gorana Vojvodine, jednog od partnera u Programu, koje su podsetile na dve nagrade – seminar za vaspitače, učitelje i nastavnike i jednodnevni izlet u zaštićena područja.

  Do sada je u Programu „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ učestvovalo preko 600 vaspitno-obrazovnih ustanova, a oko 14.000 dece steklo je znanje o selekciji otpada, pošumljavanju, ozelenjavanju, klimatskim promenama, upravljanju komunalnim i drugim vrstama otpada.

  Partneri u Programu su Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, Grad Novi Sad – Gradska uprava za zaštitu životne sredine, JP „Vojvodinašumeˮ i Pokret gorana Vojvodine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina

  Ima li epidemije Velikog kašlja u Vojvodini

  Veliki kašalj, u narodu poznatiji kao magareći kašalj, vratio se na mala vrata. Od te zaraze, u poslednja dva meseca obolelo je skoro 300 ljudi, a postoji bojazan da će taj broj rasti. Pitali smo lekare, zašto nam se vratila ta bolest, za koju smo verovali da je iskorenjena, a za koju postoji obavezna vakcina.

  Proglašene tri izborne liste za pokrajinske izbore

  Pokrajinska izborna komisija proglasila je večeras izborne liste koalicije NADA, zatim Saveza vojvođanskih Mađara, kao i koalicije „Srbija protiv nasilja“. Izborna lista SVM-a ima položaj izborne liste nacionalne manjine, navodi se u saopštenju PIK-a.