• Dani romske kulture u Banatu

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info
  Okupljanja poput Dana romske kulture u Banatu značajna su jer pokazuju i prikazuju sve ono što je lepo u okviru jednog naroda.

  Udruženje građana Romski centar Crepaja organizovalo je „Dane romske kulture u Banatu”, uz podršku Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine i pod generalnim pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje. Tradicionalna manifestacija održana je sedmi put u crepajačkom Domu kulture „Mita Živkov Lala”, a naglašeno je da su za nacionalne zajednice u Vojvodini ovakva okupljanja značajna, jer pokazuju i prikazuju sve ono što je lepo, ali i značajno u okviru jednog naroda.

  „Ovakva kulturna manifestacija ima izuzetan značaj za romsku nacionalnu manjinu,  budući da se govorilo o pisanoj reči na romskom jeziku. Nažalost, kod mlađeg naraštaja, sve više se gubi romski jezik. Zato na tome moramo više raditi kako bismo očuvali sopstveni identitet, kulturu, jezik, običaje, tradiciju”, naglasila je Jelena Jovanović, pokrajinska poslanica i članica Nacionalnog sveta romske nacionalne manjine. Programom „Dani romske kulture u Banatu” približava se kultura te zajednice kroz izložbu slika, koncert i promociju knjige pesama romske književnice Maje Jovanović.

  „Manifestacija je prilika da predstavimo jezik, kulturu i pisanu reč na  maternjem jeziku, da i ostali čuju kako zvuči romska poezija, šta želimo reći nekom pesmom, kakvu poruku šaljemo”, naglasila je književnica, Maja Jovanović.

  „Romska zajednica će i ubuduće predano raditi na očuvanju pre svega, romskog jezika i tradicije”, napominje Miroslav Novakov, predsednik udruženja građana Romski centar Crepaja.

   

   

  Okupljanja poput Dana romske kulture u Banatu značajna su jer pokazuju i prikazuju sve ono što je lepo u okviru jednog naroda

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina

  Ima li epidemije Velikog kašlja u Vojvodini

  Veliki kašalj, u narodu poznatiji kao magareći kašalj, vratio se na mala vrata. Od te zaraze, u poslednja dva meseca obolelo je skoro 300 ljudi, a postoji bojazan da će taj broj rasti. Pitali smo lekare, zašto nam se vratila ta bolest, za koju smo verovali da je iskorenjena, a za koju postoji obavezna vakcina.

  Proglašene tri izborne liste za pokrajinske izbore

  Pokrajinska izborna komisija proglasila je večeras izborne liste koalicije NADA, zatim Saveza vojvođanskih Mađara, kao i koalicije „Srbija protiv nasilja“. Izborna lista SVM-a ima položaj izborne liste nacionalne manjine, navodi se u saopštenju PIK-a.