• Genije iz Kikinde: Andrej Popović je najbolji mladi fizičar na svetu

  Andrej Popović, učenik trećeg razreda gimnazije, najbolji je mladi fizičar na svetu i osvajač zlatne medalje na međunarodnoj Olimpijadi iz fizike. Istovremeno, on je i svestrani učenik, koji se takmiči iz gotovo svih predmeta, ali za sebe kaže da nije štreber.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Genije iz Kikinde: Andrej Popović je najbolji mladi fizičar na svetu
  Foto: Pixabay

  Mediji ga nazivaju genijem iz Kikinde, dok nastavnici i profesori kažu da je reč o toliko svestranom učeniku, da se od osnovne škole takmiči iz gotovo svih predmeta. On ipak najviše voli fiziku i ove godine je na međunarodnoj olimpijadi u Indoneziji osvojio zlatnu medalju upravo iz ovog predmeta.

  Andrej Popović, učenik trećeg razreda gimnazije, najbolji je mladi fizičar na svetu i osvajač zlatne medalje na međunarodnoj Olimpijadi iz fizike. Istovremeno, on je i svestrani učenik, koji se takmiči iz gotovo svih predmeta, ali za sebe kaže da nije štreber.

  I dok njegovi školski drugovi uče magnetno polje i Amperovu silu, Andreja zanimaju nuklearna i astrofizika. Upravo iz ovih oblasti pokazao je izvanredno znanje među đacima najprestižnijih svetskih škola. Od maksimalnih 100 poena na međunarodnoj Olimpijadi, imao je 92, što mu je donelo zlatnu medalju.

  „Kad se radi za neki uspeh toliko meseci, godina, možda čak i decenija i kad se to isplati mora se biti presrećan. Smešna anegdota je što sam ja polufinale radio u Budvi na letovanju, a drugi deo kući u Kikindi i jednostavno nije bilo lako biti na odmoru i spremati se i za to, ali srećom se ispostavilo da je dobro“, kaže Andrej za Euronews Srbija, dodajući da mu medalje i diplome nisu motivacija, nego prilika da se dokaže u inostranstvu.

  O svojim uspesima ne hvali se drugovima iz razreda, mada se poznaju još od osnovne škole. Kažu nam da se Andrej nije uobrazio i da, osim što uči više od njih, stiže i da se zabavlja.

  Njegov razredni starešina Ljubomir Zamurović kaže da se mladi fizičar ne stidi svojih uspeha, što je jako važno.

  „U današnje vreme nije in biti prvi u Srbiji i svetu iz nauke. Danas su popularni ljudi iz raznih rijalitija, a mislim da ne treba da bude tako. Mislim da ova deca koja dižu našu zemlju u svetski vrh treba da budu vrh ove zemlje“, ističe Zamurović.

  „Dalje vidim sebe na nekom prestižnom fakultetu. Ja se nadam da ću imati više prilika za fakultet, ali sad mi je primarni cilj Matematički fakultet, smer za astrofiziku. Posle toga vidim sebe u nekom institutu. Sad, da li će to biti u inostranstvu ili ne, vreme će pokazati“, kaže Andrej.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina

  Biciklom porodično od Kovačice do Geteborga

  Petočlana porodica Sandić iz Kovačice je, pre dve godine, ostvarila pravi podvig, kada je biciklima putovala mesec dana do prijatelja u Švajcarskoj. Ćerke su tada imale samo 4, 8 i 10 godina. […]

  Poskupeli stanovi

  Cene stanova u prvom kvartalu ove godine blago su porasle, odnosno 4,74 odsto u odnosu na isti period lane, saopštio je Republički geodetski zavod (RGZ). Najviši rast cena u odnosu na prošlu […]