• IDVOR: Obnavlja se fasada stare Pupinove škole, uskoro i nova muzejska postava

  Ministarstvo kulture je i ove godine izdvojilo novac za nastavak rekonstrukcije stare škole u okviru Muzejskog kompleksa „Mihajlo Pupin” u Idvoru, u opštini Kovačica, i to šest miliona dinara za završetak radova na fasadi.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  IDVOR: Obnavlja se fasada stare Pupinove škole, uskoro i nova muzejska postava
  Foto: Pixabay

  Pripremni radovi su otpočeli, narednih dana će majstori malterisati fasadu, a kako je planirano, posao bi mogao da se završi do kraja godine.

  Prema rečima direktora Doma kulture „Mihajlo Pupin” u Idvoru Svetislava Zakića u prethodnih nekoliko godina, Ministarstvo kulture izdvojilo je više od 23 miliona dinara za rekonstrukciju stare škole i revitalizaciju postavke u rodnoj kući Mihajla Pupina.

  – Svrha rekonstrukcije stare škole je da ona služi za razvoj turizma i da se u obnovljenom objektu napravi nova interaktivna postavka posvećena Mihajlu Pupinu – objasnio je Zakić i dodao da će fasada stare škole u Idvoru, koju je svojevremeno pohađao čuveni naučnik Mihajlo Pupin, konačno, posle mnogo decenija, biti obnovljena. – Ministarstvo kulture i informisanja nas već godinama podržava i prepoznaje važnost negovanja sećanja na jednog od najvećih naučnika koje je naša zemlja ikada imala. Najpre su izdvojili 1.900.000 dinara za projekat i novu postavku, nakon toga 6.500.000 dinara za rekonstrukciju krovnog pokrivača, pa prošle godine 7.800.000 dinara za uređivanje dela fasade, kompletne spoljašnje stolarije, odnosno prozora i vrata, kao i za sanaciju limarije.

  Kako je Zakić pojasnio Ministrastvo je podržalo i projekat pančevačkog Muzeja za revitalizaciju postavke o u rodnoj kući Mihajla Pupina. Reč je o trogodišnjem projektu, koji će biti završen naredne godine na jubilej – 170 godina od rođenja Mihajla Pupina.

  Muzejski kompleks posvećen Mihajlu Pupinu osnovan je 1979. godine povodom 125. godišnjice rođenja. Kompleks se sastoji od tri objekta: Muzeja, Rodne kuće i Zadužbine, i nalazi se u sastavu Doma kulture „Mihajlo Pupin” u Idvoru. Zgrada decenijama nije održavana i bila je u lošem stanju. Uz veliku logističku pomoć republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, počeo je obiman posao rekonstrukcije objekta.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina

  Ima li epidemije Velikog kašlja u Vojvodini

  Veliki kašalj, u narodu poznatiji kao magareći kašalj, vratio se na mala vrata. Od te zaraze, u poslednja dva meseca obolelo je skoro 300 ljudi, a postoji bojazan da će taj broj rasti. Pitali smo lekare, zašto nam se vratila ta bolest, za koju smo verovali da je iskorenjena, a za koju postoji obavezna vakcina.

  Proglašene tri izborne liste za pokrajinske izbore

  Pokrajinska izborna komisija proglasila je večeras izborne liste koalicije NADA, zatim Saveza vojvođanskih Mađara, kao i koalicije „Srbija protiv nasilja“. Izborna lista SVM-a ima položaj izborne liste nacionalne manjine, navodi se u saopštenju PIK-a.