• IDVOR: Obnavlja se fasada stare Pupinove škole, uskoro i nova muzejska postava

  Ministarstvo kulture je i ove godine izdvojilo novac za nastavak rekonstrukcije stare škole u okviru Muzejskog kompleksa „Mihajlo Pupin” u Idvoru, u opštini Kovačica, i to šest miliona dinara za završetak radova na fasadi.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  IDVOR: Obnavlja se fasada stare Pupinove škole, uskoro i nova muzejska postava
  Foto: Pixabay

  Pripremni radovi su otpočeli, narednih dana će majstori malterisati fasadu, a kako je planirano, posao bi mogao da se završi do kraja godine.

  Prema rečima direktora Doma kulture „Mihajlo Pupin” u Idvoru Svetislava Zakića u prethodnih nekoliko godina, Ministarstvo kulture izdvojilo je više od 23 miliona dinara za rekonstrukciju stare škole i revitalizaciju postavke u rodnoj kući Mihajla Pupina.

  – Svrha rekonstrukcije stare škole je da ona služi za razvoj turizma i da se u obnovljenom objektu napravi nova interaktivna postavka posvećena Mihajlu Pupinu – objasnio je Zakić i dodao da će fasada stare škole u Idvoru, koju je svojevremeno pohađao čuveni naučnik Mihajlo Pupin, konačno, posle mnogo decenija, biti obnovljena. – Ministarstvo kulture i informisanja nas već godinama podržava i prepoznaje važnost negovanja sećanja na jednog od najvećih naučnika koje je naša zemlja ikada imala. Najpre su izdvojili 1.900.000 dinara za projekat i novu postavku, nakon toga 6.500.000 dinara za rekonstrukciju krovnog pokrivača, pa prošle godine 7.800.000 dinara za uređivanje dela fasade, kompletne spoljašnje stolarije, odnosno prozora i vrata, kao i za sanaciju limarije.

  Kako je Zakić pojasnio Ministrastvo je podržalo i projekat pančevačkog Muzeja za revitalizaciju postavke o u rodnoj kući Mihajla Pupina. Reč je o trogodišnjem projektu, koji će biti završen naredne godine na jubilej – 170 godina od rođenja Mihajla Pupina.

  Muzejski kompleks posvećen Mihajlu Pupinu osnovan je 1979. godine povodom 125. godišnjice rođenja. Kompleks se sastoji od tri objekta: Muzeja, Rodne kuće i Zadužbine, i nalazi se u sastavu Doma kulture „Mihajlo Pupin” u Idvoru. Zgrada decenijama nije održavana i bila je u lošem stanju. Uz veliku logističku pomoć republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, počeo je obiman posao rekonstrukcije objekta.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina

  U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

  Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]

  Spaljeno 70 hektara trave na Zagajičkim brdima

  Svakog proleća stanovnici u okolini Deliblatske peščare suočavaju se sa požarima koje izaziva lokalno stanovništvo koje se bavi stočarstvom. Tako je prošle nedelje u okviru specijalnog […]