• Ima li epidemije Velikog kašlja u Vojvodini

  Veliki kašalj, u narodu poznatiji kao magareći kašalj, vratio se na mala vrata. Od te zaraze, u poslednja dva meseca obolelo je skoro 300 ljudi, a postoji bojazan da će taj broj rasti. Pitali smo lekare, zašto nam se vratila ta bolest, za koju smo verovali da je iskorenjena, a za koju postoji obavezna vakcina.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Ima li epidemije Velikog kašlja u Vojvodini
  Foto: Unsplash

  Specifičan zvuk upornog kašlja do zacenjivanja, ovih dana nije retka pojava u ambulantama širom Srbije.

  Ono što je zabrinjavajuće, jeste činjenica da je uzročnik tog kašlja, kod sve većeg broja pacijenata, davno zaboravljena bakterija Bordetella pertussis, od koje bi trebalo da smo zaštićeni obaveznom vakcinom po rođenju.

  „Možemo da kažemo da je ovo jedna epidemijska godina što se tiče velikog kašlja s obzirom na to da smo dobili podatak da je do sada laboratorijski potvrđeno oko 150 slučajeva Pertussisa na nivou Vojvodine“ izjavio je prof.dr Radoslav Doder,infektolog u UKC Vojvodine.

  Da je došlo do porasta broja obolelih, pre svega jer se radi i veći broj PCR testova, govori i podatak da je prošle godine bilo petoro, a pretprošle troje zaraženih.

  Među njima je najviše dece, od kojih su tri bebe, sa težom kliničkom slikom.

  Teška klinička slika je prisutna pogotovo kod male dece, odojčadi i viđamo vrlo često bolesti kod adolescenata kada je prisutan dugotrajan kašalj, može da traje i 100 dana, to su akutni simptomi veoma izraženi, mi kažemo kašalj u piroksizmima koji do povraćanja može da se javi“ rekla je Gordana Vilotijević Dautović upravnica klinike za pedijatriju Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina

  Konstituisan pokrajinski parlament

  Skupština Vojvodine potvrdila je na današnjoj sedici mandate svih 120 poslanika, čime je konstituisan novi saziv pokrajinskog […]