• Izabrana nova Vlada AP Vojvodine

  Na sednici Skupštine Vojvodine, Maja Gojković izabrana je za predsednicu pokrajinske vlade, koja će imati četiri potpredsednika i 12 sekretara.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Izabrana nova Vlada AP Vojvodine
  Foto: 021.rs

  Predsednica pokrajinske vlade Maja Gojković je nakon izbora poručila da će nastaviti da u punoj meri afirmišu Srbiju kao jednu i jedinstvenu, a Vojvodinu kao njen deo na koji će Srbija biti ponosna za naredne četiri godine.

  U ekspozeu ona je navela da će obeležje nove pokrajinske vlade biti kontinuitet razvojnih projekata i fokus na saobraćaj, komunalnu infrastrukturu, kulturu i socijalnu zaštitu.

  „Glavno obeležje nove pokrajinske vlade će biti ravnoteža dve stvari,kontinuiteta razvojnih projekata i fokusa na saobraćaj, komunalne infrastrukture, kulturu i socijalnu zaštitu“, navela je Gojković podnoseći ekspoze.

  Ističe da će na taj način Vojvodina nastaviti da bude motor razvoja svih nivoa vlasti u Srbiji.

  Gojković kaže da joj je posebno zadovoljstvo što je prva žena u istoriji izvršne vlasti AP Vojvodine.

  „Ovo je rezultat posvećenog rada, nezavisno od rodne, nacionalne, verske i bilo koje druge pripadnosti“, rekla je Gojković.

  Dodaje i da će pokrajina nastaviti da ide u korak sa vremenom, ali i da poštuje tradicionalne vrednosti.

  „Želim da naglasim da ćemo nastaviti da u punoj meri afirmišemo da je Srbija jedna i jedinstvena i da Vojvodina bude njen deo na koji će Srbija biti ponosna“, rekla je Gojković.

  Planovi Pokrajinske vlade do 2030. godine

  Predsednica pokrajinske vlade Maja Gojković navela je da do 2030. godine da Pokrajinsku vladu očekuju reforme poljoprivrede i unapređenje obrazovnog sistema.

  „Insistiraće se na stvaranju podsticajnog preduzetničkog ambijenta, jačanju saradnje sa obrazovnim institucijama“, navela je Gojkovićeva.

  Među prioritetima nove vlade biće i ulaganje u proizvodnju hrane, investicije u agroekonomiju doprineće još boljem životnom standardu građana Vojvodine, koja je oduvek smatrana žitnicom Evrope, poručila je Gojkovićeva. 

  Unapređenje na planu zaštite životne sredine mandatarka vidi kao priliku za investicije i inovacije. Kaže da značajnu ulogu na tom planu ima i zelena agenda EU – dekarbonizacija, biodiverzitet, cirkularna ekonomija. 

  Ulaganje u infrastrukturu, razvoj održive inkluzivne turističke ponude još jedan je od ciljeva nove vlade. 

  Unapređivanjem obrazovnog sistema radiće se i na povećanju obima dualnog stručnog obrazovanja.

  Pokrajinska vlada podržaće mnogobrojne projekte iz oblasti kulture, najavila je bivša ministarka kulture Srbije.

  Među njima je i Zrenjanin koji ove godine nosi titulu nacionalne prestonice kulture. Jedan od akcenata četvorogodišnjeg rada Pokrajinske vlade biće i privođenje nameni dvoraca i letnjikovaca širom Vojvodine.

  Međuregionalni plan će biti produbljivanje saradnje sa svim regijama sa kojima Pokrajina tradicionalno neguje dobre odnose, navodi Predsednica pokrajinske vlade.

  Sastav pokrajinske vlade

  Pokrajinsku vladu će činiti četiri potpredsednika i 12 sekretara.

  Izabrani su Vladimir Galić, koji će vršiti funkciju pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

  Dr Milan Popov je pokrajinski sekretar za zdravstvo, Robert Otot pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Aleksandar Sofić, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

  Dane Basta je pokrajinski sekretar za sport i omladinu, Bojan Vranjković, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Nemanja Erceg, pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine,

  Prof. dr Branko Markoski, pokrajinski je sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, a Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

  Pokrajinski sekretar za finansije je Smiljka Jovanović, a Aleksandra Ćirić Bošković, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

  Za potpredsednicu Vlade izabrana je Sandra Božić koja je podnela ostavku na poslaničko mesto u Skupštini Srbije gde je pre samo mesec dana izabrana za potpredsednicu parlamenta.

  Na prethodnoj sednici izabran jepredsednik Skupštine Vojvodine Balint Juhas i četiri potpredsednika i to Damir Zobenica (SNS), Aleksandra Maletić (SNS), Nemanja Zavišić (SNS) i Boris Novaković (SPS-JS).

  U ovom sazivu opozicione odborničke grupe nemaju potpredsednike, jer nisu predložile kandidate. Opozicija je bojkotovala rad skupštine, jer, kako kažu, nisu dobili matarijale i biografije kandidata.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina

  Biciklom porodično od Kovačice do Geteborga

  Petočlana porodica Sandić iz Kovačice je, pre dve godine, ostvarila pravi podvig, kada je biciklima putovala mesec dana do prijatelja u Švajcarskoj. Ćerke su tada imale samo 4, 8 i 10 godina. […]

  Poskupeli stanovi

  Cene stanova u prvom kvartalu ove godine blago su porasle, odnosno 4,74 odsto u odnosu na isti period lane, saopštio je Republički geodetski zavod (RGZ). Najviši rast cena u odnosu na prošlu […]