• KOVAČICA: Obeležavanje veka od rođenja Martina Jonaša

  U Kovačici se obeležava 100 godina od rođenja Martina Jonaša, slikara koji je, uz Zuzanu Halupovu, najzaslužniji za popularnost kovačičke naive širom sveta. Tim povodom je u Galeriji naivne umetnosti otvorena izložba njegovih slika i grafika.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  KOVAČICA: Obeležavanje veka od rođenja Martina Jonaša
  Foto: 013info

  Iako motiv radova u polju i kukuruza nije redak na delima kovačičkih slikara naive, ljudi sa malom glavom i velikim rukama i nogama prepoznatljiv su i osoben znak Martina Jonaša, koji je tako isticao i odavao priznanje teškom i trudbeničkom životu seljaka. Povodom stogodišnjice od njegovog rođenja u Galeriji naivne umetnosti izloženo je 100 njegovih grafika i 56 ulja na platnu. Grafike su u vlasništvu kolekcionara Jana Čeha, koji ga je dobro poznavao.

  „Govorio je da je crtež jedna misao i čim mu to dođe u glavu, mora odmah da skokne do papira i olovke i da tu grafiku, taj crtež, tu misao zabeleži“, kaže Jan Čeh, kolekcionar slika.

  Poznavaoci kažu da su na crtačkom majstorstvu Jonašu zavideli mnogi akademski slikari, a dokaz za to je i nagrada u Italiji 1978. godine, koju je podelio sa Salvadorom Dalijem. Umetnici koji ga se sećaju kažu da je rado pomagao mladima.

  „Martina Jonaša sam upoznala 64. godine, kad je u Sefkerinu bila poplava. Pitao je da li u selu neko slika, ja sam tad već slikala. Od tada se redovno družimo. Puno puta sam noćila u nihovoj kući, na sve moje izložbe je dolazio, puno me je savetovao“, seća se Desanka Petrov Morar, slikarka naive.

  Ovom izložbom povodom velikog jubileja odaje se počast i veliko poštovanje Martinu Jonašu, zato će kasnije biti prikazana i u drugim gradovima Srbije i okruženja.

  „Zato što je proslavio Kovačicu svuda na svetu posredstvom svojih izložbi i slika, koje su rasute u svim značajnim galerijama i muzejima, kako kod nas u Srbiji, tako i najviše možda u Italiji i po celom svetu“, navodi Ana Žolnaj Barca, direktorka Galerije naivne umetnosti u Kovačici.

  Uz Jonaševa dela izloženi su i dečiji radovi pristigli na konkurs, a među njima se ističe skulptura seljaka sa njegovih slika, koju su sa profesorom uradili učenici kovačičke gimnazije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina

  Poskupeli stanovi

  Cene stanova u prvom kvartalu ove godine blago su porasle, odnosno 4,74 odsto u odnosu na isti period lane, saopštio je Republički geodetski zavod (RGZ). Najviši rast cena u odnosu na prošlu […]