• Najtalentovaniji matematičari i fizičari na kampu u Idvoru

  Regionalni centar za talente iz Pančeva već 14 godina organizuje naučno-edukativni kamp za talentovanu decu u Idvoru, rodnom mestu Mihajla Pupina. Kamp traje nedelju dana, a učestvuje četrnaestoro đaka, koji su osvajali nagrade na državnim takmičenjima iz fizike, matematike i informatike.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Najtalentovaniji matematičari i fizičari na kampu u Idvoru
  Foto: 013info

  Učesnici naučnog kampa u Idvoru su talentovana deca koja dolaze po pozivu, sve im je besplatno i to je jedna vrsta nagrade za uspehe na takmičenjima. Uz mentore iz pančevačkog Regionalnog centra za talente rade kompjuterske simulacije u fizici i uče programske jezike koji nisu deo redovne školske nastave.

  „Značiće mi dosta da spojim te dve moje najveće ljubavi, fiziku i programiranje, i deluje mi da će te simulacije koje ćemo raditi pomoći da još bolje razumem fiziku“, kaže Nikola Kaplarović iz Čačka.

  „Jako sam srećna što su me pozvali i tako sam došla. Trenutni utisci su jako lepi i mislim da će mi biti još lepši”, kaže Jovana Čarkić iz Vršca.

  „Očekujem nova prijateljstva, nova iskustva, neko novo zanimljivo znanje, koje neću dobiti u srednjoj školi i na fakultetu“, navodi Đorđe Kovački iz Zrenjanina.

  Učesnici kampa imaće i gostujuće predavače, a jedna od aktivnosti je poseta Institutu za fiziku u Beogradu.

  „Nisam još bila ni na jednom kampu. Očekujem da ću dosta toga naučiti iz fizike, družićemo se i verujem da će biti jako lepo“, kaže Nataša Radojković iz Banja Luke.

  „Deluje mi jako interesantno ono što ćemo da radimo. Bavićemo se dosta sa programiranjem, što mene generalno interesuje, zato što sam upisao u Tehničkoj školi IT, taj smer“, navodi Mihajlo Janjić iz Čačka.

  „Korist je otvaranje nekih novih perspektiva. Sve su to izvanredna deca koja u letu sve shvataju. Za sedam dana svi će oni imati neke radove iza sebe. Pisanje istraživačkih radova radi se samo u okviru centara za talente“, kaže Dragoljub Cucić, direktor Regionalnog centra za talente Pančevo.

  Rodno mesto Mihajla Pupina, gde se nalazi i muzej posvećen njegovom istraživanju i pronalascima, sigurno će biti inspirativan za mlade talente i moguće buduće naučnike.

  Foto: 013info

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina