• Obnavljanje populacije poljskog zeca preduslov za razvoj lovnog turizma u Vojvodini

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Povećanje fonda divljači, pogotovo obnavljanje populacije poljskog zeca preduslov je za razvoj lovnog turizma u Vojvodini.

  „Zec je najatraktivnija vrsta divljači, najveći prihodi od taksi u zlatnom periodu lovoturizma 70- ih i 80 -ih godina su bili kada je lov zeca u pitanju. Apsurd je i nedopustivo da je danas u 40 odsto lovišta u Vojvodini zec na biološkom minimumu“, kaže Željko Sušec, predsednik Lovačkog saveza Vojvodine i direktor Šumskog gazdinstva „Banat“ Pančevo.

  U planu je da se narednih godina u lovištima Vojvodine u značajnoj meri uveća matični fond poljskih zečeva.

  „Svake godine prema programu bi se raseljavalo oko 2 i po hiljade jedinki u 50 tak lovišta.U narednom periodu u planu je da se naseli oko 10 hiljada jedinki poljskog zeca u lovištima Vojvodine.Matični fond bi se obnovio a uvoz bi se radio iz Mađarske“, kaže Sušec.

  Na uvećanju populacije zečeva biće angažovani lovni stručnjaci iz Srbije, Mađarske, Italije i Rumunije. U planu je i povećanje proizvodnje fazanske divljači.

  Cilj je bolji prihod od lovnog turizma koji je kod nas godišnje oko 5 miliona evra dok Mađarska prihoduje više od milijardu evra, a Hrvatska 180 miliona .

  Preduslov za uvećanje fonda divljači je i pošumljenost koja je u pokrajini svega 7 odsto. Potrebno je da staništa divljači sa sadašnjih 3 hiljade hektara pod šumom duplirati i na tome će se raditi u narednom periodu, kažu u Lovačkom savezu Vojvodine.

  Povećanje fonda divljači, pogotovo obnavljanje populacije poljskog zeca preduslov je za razvoj lovnog turizma u Vojvodini.

   
   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina

  Konstituisan pokrajinski parlament

  Skupština Vojvodine potvrdila je na današnjoj sedici mandate svih 120 poslanika, čime je konstituisan novi saziv pokrajinskog […]