• Opovo: Gajenje cveća može da bude unosan posao uz dosta rada i ulaganja

  Više od decenije porodica Vujić iz Opova uspešno se bavi proizvodnjom cveća. Robu prodaju na pijacama u Pančevu, Beogradu i u svom rasadniku, a ovih dana pored prodaje jesenjeg rasada uveliko se pripremaju za prolećnu proizvodnju.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Opovo: Gajenje cveća može da bude unosan posao uz dosta rada i ulaganja
  Foto: 013info

  Porodica Vujić iz Opova proizvodnjom baštenskog i balkonskog cveća bavi se od 2011. godine. Počeli su od plastenika veličine 50 kvadratnih metara i za nešto više od decenije stigli su do 1.000 kvadrata plastenika. Imaju i proizvodnju na otvorenom gde uglavnom gaje hrizanteme.

  Ovih dana aktuelna je prodaja jesenjih biljaka, a najviše se traže hrizanteme, dan i noć, vres, caluna.

  „Najviše robe prodamo u rasadniku, ali prodajemo i na lokalnim pijacama, na malo i na veliko. Nosimo i u Pančevo, Borču i do Umke čak, jer i tamo imamo kupce, ali ipak najviše prodamo ovde u samom rasadniku“, rekao je Igor Vujić, vlasnik rasadnika „Florenca“.

  Uveliko je počela i priprema prolećne proizvodnje. Uz dosta rada i ulaganja gajenje cveća može da bude unosan posao.

  „Dugačak je put do nekog uspeha, ne gledam samo finansijski nego da napravim da taj rasadnik izgleda onako kako sam ja zamislio. Planiram da napravim jedan prodajni centar gde ćemo samo prodavati da bi ovde mogli da se bavimo samo proizvodnjom. Mi i dalje ulažemo, pravimo plastenike, proširujemo proizvodnju. Ove godine imali smo oluje koje su nas zadesile, stradali su nam plastenici, nekom najlon, nekom i cela konstrukcija. Velika su ulaganja u celu sezonu“, rekao je Vujić.

  Vujićima je stradao najlon u najvećem plasteniku, štetu su otklonili i u planu im je da sledeće godine naprave još jedan plastenik. Trenutno gaje hrizanteme na 500 kvadratnih metara otvorenog prostora, a nameravaju da uskoro kupe ili ili iznajme plac kako bi proširili i proizvodnju hrizantema.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  PANČEVO: Zašto je važno ukloniti opalo lišće

  Sezona skupljanja opalog lišća ove godine je kasno počela, zbog produženog lepog vremena, koje smo imali u novembru. Ekipe gradskog „Zelenila“ u Pančevu, svakodnevno su na terenu, a građanima koji ga sami skupljaju poručuje se da je paljenje zabranjeno.

  Uspešan nastup predstavnika južnog Banata na sajmu Etno hrane i pića

  U periodu od 30. Novembra do 03. decembra 2023. godine održan je „17. sajam Etno hrane i pića 2023.”, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Grada Beograda. Proizvođači su se predstavili uz podršku Privredne komore Srbije, sa svim svojim reginalnim komorama i uz pomoć Zadružnog saveza Srbije. Region Južnog Banata učestvovao je četrnaesti put u organizaciji PKS- Regionalne privredne komore Južnobanatskog upravnog okruga i uz podršku Regionalne razvojne agencije Južni Banat.