• Pokrajina investirala gotovo 314 miliona dinara u nabavku poljoprivredne mehanizacije

  Predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo organizovali su danas potpisivanje ugovora sa poljoprivrednim proizvođačima iz Vojvodine za nabavku nove priključne mehanizacije, u ukupnoj vrednosti od 313,6 miliona dinara.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Pokrajina investirala gotovo 314 miliona dinara u nabavku poljoprivredne mehanizacije
  Foto: APV

  Sredstva su dodeljena poljoprivrednim gazdinstvima za nabavku novih mašina za primarnu i dopunsku obradu zemljišta, đubrenje, setvu, sadnju, zaštitu bilja, ubiranje useva i transport. Na ovaj način biće omogućena i nabavka opreme za čišćenje i pranje poljoprivrednih proizvoda, berbu, sortiranje i kalibriranje, pakovanje i obeležavanje.

   Ugovore je nosiocima registrovanih gazdinstava dodelila pomoćnica resornog sekretara Dragica Ilić, koja je istakla da je po ovom konkursu sredstva dobilo 520 korisnika.

  „Svesni smo činjenice da je za savremen način bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom neophodna i savremena mehanizacija. Imajući u vidu prosečnu starost poljoprivrednih mašina u našoj pokrajini, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ulagaće i dalje u nabavku nove priključne mehanizacije“, navela je Ilićeva i dodala da će se ovaj trend investiranja nastaviti.

  Ona je iznela podatak da je na konkurs stiglo ukupno 2.269 prijava, od kojih je 1.475  ispunjavalo propisane uslove, te da su sredstva, osim fizičkim licima – nosiocima registrovanih gazdinstava, dodeljena i pravnim licima i zemljoradničkim zadrugama u broju koji je bio moguć u odnosu na opredeljena sredstva u ovom ciklusu.

  Ilićeva je rekla da su bespovratna sredstva za podršku utvrđena u  iznosu do 60 odsto od ukupno prihvatljivih troškova investicije. Za fizička lica, preduzetnike i pravna lica čije je gazdinstvo registrovano na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, žene nosioce poljoprivrednih gazdinstava i fizička i pravna lica čiji su osnivači mlađi od 40 godina, bespovratna sredstva iznose do 70 odsto od ukupnih prihvatljivih troškova.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina

  Ima li epidemije Velikog kašlja u Vojvodini

  Veliki kašalj, u narodu poznatiji kao magareći kašalj, vratio se na mala vrata. Od te zaraze, u poslednja dva meseca obolelo je skoro 300 ljudi, a postoji bojazan da će taj broj rasti. Pitali smo lekare, zašto nam se vratila ta bolest, za koju smo verovali da je iskorenjena, a za koju postoji obavezna vakcina.

  Proglašene tri izborne liste za pokrajinske izbore

  Pokrajinska izborna komisija proglasila je večeras izborne liste koalicije NADA, zatim Saveza vojvođanskih Mađara, kao i koalicije „Srbija protiv nasilja“. Izborna lista SVM-a ima položaj izborne liste nacionalne manjine, navodi se u saopštenju PIK-a.