• Redak prirodni fenomen usred vojvođanske ravnice – Specijalni rezervat prirode „Kraljevac“

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  U južnom delu Banata, na rubu Deliblatske peščare smešten je Specijalni rezervat prirode „Kraljevac“. Ova oaza mira i tišine nalazi se u živopisnom selu Deliblato usred vojvođanske ravnice.

  Ono što ovo jezero čini posebnim jesu plutajuća ostrva, ali i šume, livade i pašnjaci bogati biljnim i životinjskim svetom. Sve to ga čini retkim prirodnim fenomenom, a svima su posebno interesantna plutajuća ostrva, karakteristična za neke egzotičnije krajeve sveta.

  Plutajuća ostrva se pomeraju usled svakog jačeg vetra i po površini vode neprekidno menjaju okolni pejzaž. I zaista izgleda fascinantno. Najveće od plutajućih ostrva prostire se na 2,5 hektara.

  Plutajuća ostrva inače predstavljaju ostatke nizijskih tresava, jednih od globalno najređih i najugroženijih tipova staništa, kao i jedno od poslednjih utočišta retke biljne zajednice barske paprati i močvarne ive na našim prostorima. Plutajuća i stalna ostrva sa vodenim oknima i podzemnim izvorima koji ne mrznu ni tokom najvećih zima predstavljaju značajno stanište za ribe, uključujući globalno ugroženu umbru. U čistoj i mirnoj vodi jezera Kraljevac često se mogu videti i vidre.

  Rezervat je deo međunarodno značajnog područja za ptice i biodiverzitet (IBA) i predstavlja značajno gnezdilište brojnih retkih vrsta ptica močvarica, među kojima se ističu mrka i žuta čaplja, gak, čapljica, eja močvarica, kao i globalno ugrožena patka njorka. Belobrka i crna čigra, kao veliki i mali vranac redovno se hrane ribom na ovom području. Lesni odeseci koji okružuju jezero Kraljevac mesto su gnežđenja velikih kolonija pčelarica.

  Obližnji pašnjaci sa ostacima kontinentalne stepe jedno su od poslednjih utočišta ugroženih vrsta stepskih glodara tekunice i slepog kučeta u Srbiji.

  Ako posetite ovo posebno mesto, imaćete izvanredne mogućnosti za bavljenje sportskim ribolovom, pešačenjem, veslanjem, posmatranjem ptica i fotografisanjem prirode. Ujedno rezervat predstavlja jedinstven naučni poligon i učionicu na ovorenom za đake, studente i istraživače. 

  Inače, prvi podaci o postojanju jezera Kraljevac datiraju još iz 1564. godine. Tada se se po prvi put piše o postojanju vode na mestu gde je danas jezero. Nekada je to bila močava ili kako meštani kažu rit. 1983. godine izgrađena je brana, podigao se nivo vode i nastalo je Deliblatsko jezero ili Kraljevac.

   

  U južnom delu Banata, na rubu Deliblatske peščare smešten je Specijalni rezervat prirode „Kraljevac“. Ova oaza mira i tišine nalazi se u živopisnom selu Deliblato usred vojvođanske ravnice.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina

  U Vojvodini je nekada bilo 280 vetrenjača

  Vetrenjače su već dobro poznati simboli ravničarskih predela, ne samo u Srbiji (Vojvodini) već i širom sveta. Nekada na prostorima srednjeg Banata bilo ih je dosta, danas je ostalo nekoliko njih […]