• U nedelju dana tri transplantacije bubrega u KCV: Majka donirala bubreg sinu

  Ukupno 19 transplantacija kadaveričnih bubrega, odnosno sa preminule na živu osobu, izvedene su tokom ove godine u Kliničkom centru Vojvodine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  U nedelju dana tri transplantacije bubrega u KCV: Majka donirala bubreg sinu
  Foto: Pixabay

  Samo tokom prethodne nedelje obavljene su tri transplantacije – dve od kadaveričnog (preminulog) donora i jedna transplantacija bubrega načinjena od živog srodnika, gde je majka donirala sinu bubreg.

  „Sva tri bolesnika su operaciju podneli dobro, sa odličnim posleoperativnim tokom i bez komplikacija, i sada sa normalizovanom funkcijom transplantiranog bubrega. U narednom periodu se očekuje postupni oporavak bolesnika i otpust iz KCV, te dalje ambulantno praćenje“, navode u KCV.

  Kako dodaju, sumirajući uspeh sa transplantacijama, sve ove operacije obavlja multidisciplinarni tim Centra za transplantaciju ćelija, tkiva i organa, sastavljen od više lekara (vaskularnih hirurga, urologa, anesteziologa, nefrologa i transfuziologa), medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara.

  Inače, zahvaljujući pre svega organizaciji transplantacije zasnovanoj na kadaveričnim – preminulim osobama, omogućeno je da se pojedini organi transplantiraju i u drugim ustanovama, čime se smanjuje lista čekanja na transplantaciju.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina

  Konstituisan pokrajinski parlament

  Skupština Vojvodine potvrdila je na današnjoj sedici mandate svih 120 poslanika, čime je konstituisan novi saziv pokrajinskog […]