Laboratorijske analize za proveru ispravnosti meda su komplikovane i skupe, ali ipak postoje načini da sami u kućnim uslovima utvrdite da li je reč o falsifikatu.
Ali pre svih ovih načina utvrđivanja, ne zaboravite da su cena i prodavac prvi korak u kupovini pravog meda.
Jer, trenutno, cena pravog meda ne može nikako biti ispod 800 dinara po kilogramu, a najbolje je kupiti ga od deklarisanog proizvođača. Takođe, onaj u prodavnici koji vam se nudi za 300-400 dinara po kilogramu sigurno nije pravi, već lažni med.
A ako ste ga već kupili i niste sigurni šta se tačno nalazi u tegli, evo nekoliko načina da to sami utvrdite.
1. U kašiku sipati malo meda. Držati kašiku iznad plamena sveće postepeno je zagrevajući dok med ne proključa. Ako vri i ne menja boju i miris, onda je pravi. Ako potamni ili miriše na šerbet, onda je falsifikat.
2. U posudu staviti dve kašike meda. Dodati šest kašika alkohola i postepeno zagrevati na električnom šporetu deset minuta. Ne sme se zagrevati na otvorenom plamenu zbog mogućnosti da se alkohol zapali. Ako se na dnu pojavi beli talog, med je falsifikovan.
3. U čašu staviti supenu kašiku meda i isto toliko destilovane vode. Dobro izmešati i dodati nekoliko kapi joda. Ako poplavi, onda nije med, nego falsifikat u koji je dodavan skrob ili želatin.
4. Gledajte da li će se med kristalisati tokom vremena, popularno rečeno ušećeriti. Imitacija meda će ostati glatka kao sirup, bez obzira na to koliko dugo je stajala, dok će se pravi med kristalisati.
5. Protrljajte malo meda između kažiprsta i palca dok se ne raspadne. Nešto meda će se apsorbovati u kožu. Prirodni med nije lepljiv. Ako je ono što utrljate lepljivo, znači da ima šećera ili drugih zaslađivača u njemu.
6. Stavite nekoliko kapi meda na papir ili ubrus. Čisti med neće probiti papir dugo vremena jer ne sadrži vodu.
7. Stavite malo meda kod mrava. Mravi neće dirati prirodni med.
8. Napunite čašu vode i dodajte kašičicu meda. Čisti med će se zgrudnuti i spustiti na dno, a lažni će se otapati.
9. Namažite med na krišku hleba. Prirodni med će stvrdnuti hleb za nekoliko minuta. Lažni će ga navlažiti zbog sadržaja vode.
10. Pravi med daje vam osećaj bockanja u ustima neposredno pre gutanja.
Laboratorijske analize za proveru ispravnosti meda su komplikovane i skupe, ali ipak postoje načini da sami u kućnim uslovima utvrdite da li je reč o falsifikatu.