• Čime je najbolje farbati jaja i kako ih čuvati?

    Uskrs se bliži. Na trpezi će se uskoro naći raznovrsne đakonije, ali će jedna namirnica imati posebno mesto – jaje.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Čime je najbolje farbati jaja i kako ih čuvati?
    Foto: Pixabay

    Konzumiraćemo ih gotovo izvesno u većim količinama nego uobičajeno, farbati i ukrašavati, koristiti u međusobnim nadmetanjima „tucanja“, pa i kao dekoraciju. Ipak, ne bi trebalo zaboraviti nekoliko saveta i informacija kako bi predstojeći praznik što bezbrižnije protekao.

    Gradski zavod za javno zdravlje Beograd objavio je tim povodom savete za zdravu ishranu uoči Uskrsa:

    – Jaja su lako kvarljive namirnice. Ona predstavljaju idealnu sredinu za rast i razmnožavanje bakterija od kojih su neke, takozvane patogene bakterije, izazivači trovanja hranom, u prvom redu salmonela. Za razliku od nas, mikroorganizmi ne praznuju i iskoristiće povoljne uslove u svoju korist, ukoliko im našom nepažnjom ukažemo priliku.

    – Kupujte jaja samo na mestima gde se čuvaju u kontrolisanim uslovima i na higijenski način. Obavezno gledajte i oznake na pakovanjima jaja, a koje se, između ostalog, odnose na rok trajanja i informaciju o obavezi držanja na odgovarajućoj temperaturi. Pri kupovini, obratite pažnju da jaja nisu oštećena odnosno, da nisu razbijena, naprsle ljuske ili da su neuobičajenog, neprijatnog mirisa.

    – Vodite računa da jaja budu sveža. U kućnim uslovima možete „testirati“ svežinu jaja, tako što ćete u posudu napunjenu vodom staviti jaje. Sveže jaje će pasti na dno posude, dok će ono koje je duže stajalo plutati.

    – Čuvajte lako kvarljive namirnice u frižideru.

    – Duže ostavljanje hrane na ambijentalnoj (sobnoj) temperaturi, naročito lako kvarljive, povećava rizik za rast i razmnožavanje mikroorganizama, koji je najintenzivniji u temperaturnom opsegu od pet stepeni do 60° stepeni Celzijusa. Preporuka je da se hrana spremna za konzumiranje ne ostavlja duže od dva sata na sobnoj temperaturi.

    – Ne konzumirajte sirova jaja. Konzumiranje sirovih jaja povećava rizik od transmisije uzročnika bolesti koje se prenose hranom. Termičkom obradom, u zavisnosti od primenjene temperature, eventualno prisutni mikroorganizmi se eliminišu ili se njihov broj drastično smanjuje, čime i rizik da izazovu infekciju. Kuvajte jaja dovoljno dugo da budu “tvrdo kuvana” (neka jaja odstoje minimum deset minuta u provreloj vodi).

    – Kuvana jaja čuvati u frižideru i upotrebiti (pojesti) najkasnije u roku od nedelju dana od dana kuvanja.

    – Pri farbanju jaja, dajte prednost prirodnim bojama, koje se „proizvode“ u kućnoj radinosti od povrća, voća, začina, cvetova i drugih prirodnih izvora. Boje za jaja ne kupujte na neproverenim mestima, jer ne znate pouzdano šta kupujete – ovakvi proizvodi mogu sadržati nedozvoljene boje ili druge aditive, kao i različite kontaminente (mikroorganizme, teške metale…).

    Proizvodi u legalnom prometu namenjeni bojenju jaja sadrže prehrambene boje i aditive dozvoljene za upotrebu. Na deklaraciji ovih proizvoda, pored ostalog, mora biti naveden spisak sastojaka, uputstvo za upotrebu i podaci o proizvođaču stoji na sajtu Zavoda za javno zdravlje Beograd.

    – Vodite računa o higijeni u radu sa hranom – pravilno i često perite ruke, pribor i površine koje koristite – pre, u toku i nakon rada.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Svakodnevne navike koje vam mogu promeniti život

    Način na koji provodimo dane određuje kvalitet našeg života. Nije to uvek očigledno, jer sitnice koje svakodnevno radimo deluju beznačajno, ali upravo te sitnice oblikuju kako se osećamo, […]