• Da li bismo smeli da jedemo voće u kojem ima crva?

  Mnoge vrste voća mogu u sebi sakriti neželjenog “gosta” – crva.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Da li bismo smeli da jedemo voće u kojem ima crva?
  Foto: Pixaby

  Ako ste pažljivi i režete voće pre nego što ga pojedete, nije teško uočiti prisutnost crva, ali ponekad vam može promaći i možda ste već pojeli pola voća pre nego što ste shvatili da je ugostio životinju.

  Koji su rizici za zdravlje ako se crv “nastanio” unutar vašeg voća? Možete li ga ipak jesti ili je za bacanje?

  Beli crv kojeg nalazimo unutar ploda, čija dužina varira između 3 i 12 milimetara, nije ništa drugo do larva muve, a njegova prisutnost je dokaz da je voće zaraženo i da zato više nije dobro za jelo, piše Novi list.

  Zapravo, larve mogu predstavljati prenosnik bakterija iz spoljne sredine, iz otpada ili čak iz fekalija s kojima su muve došle u kontakt i tako pretvoriti voće u pretnju vašem zdravlju.

  Među bakterijama koje najčešće prenose larve muve nalazimo bakterije salmonele, Escherichie coli i mijaze, odgovorne za crevne infekcije s ponekad dramatičnim rezultatima.

  Ako ste slučajno pojeli voće koje je napala larva i dobili crevnu infekciju, mogli biste registrovati simptome kao što su:

  • grčevi u stomaku
  • proliv
  • povraćanje
  • povišenu temperaturu
  • krv ili larve u stolici

  Kada postoje ovi simptomi, preporučljivo je odmah kontaktirati lekara kako biste izbegli ozbiljnije posledice.

  Pronađite crve u voću

  Pre konzumacije voća, posebno onog koje bi moglo da ugosti larve muve, preporučljivo je izvršiti brzu “inspekciju” kožice i unutrašnjosti voća.

  Dodirnite voće po celoj površini tako da vidite ima li mekših delova i proverite kožu da vidite ima li rupa na njoj.

  Zatim uzmite nož i prerežite voće prvo na pola, a zatim na manje komade, proveravajući svaki put ima li u njemu rupa ili larvi.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

  Kako proslaviti trideseti rođendan

  Za tridesete se često kaže da su nove dvadesete, ali i da su to godine kada zapravo istinski sazrimo. Nesporno je svakako da ove godine predstavljaju svojevrsnu prekretnicu koju treba valjano […]

  Kako se piše – Milicin ili Miličin?

  U Srbiji je još uvek najčešće žensko ime „Milica“, pa je sva prilika da i vi poznajete neku Milicu, a veća je verovatnoća da poznajete i više […]

  Ove biljke su otrovne za vaše pse i mačke

  Sa dolaskom prolećnih dana mnogi se odlučuju da osveže prostor i naprave prijatnu atmosferu ukrašavajući svoje domove nizom prelepih biljaka. Međutim iako biljke mogu da poboljšaju naš […]