• Danas se navršava 30 godina od smrti Kurta Kobejna, frontmena američke rok grupe Nirvana i ikone grandž muzike

  Kurt Donald Kobejn, rođen 1967. godine u Aberdinu (SAD), bio je frontmen, tekstopisac i gitarista grandž grupe Nirvana iz Sijetla.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Danas se navršava 30 godina od smrti Kurta Kobejna, frontmena američke rok grupe Nirvana i ikone grandž muzike
  Foto: Unspalsh

   Sa uspehom benda, Kobejn je stekao ogromnu slavu koju je teško prihvatao, jer je imao teškoća da se navikne na sve što ona donosi.

  Mnogi njegovi prijatelji i poznanici su rekli da Kobejn nije želeo da bude bogat, već da imam dovoljno novca za život, pošto je poticao iz siromašne porodice.

  Kobejn i Nirvana su jako uticali na razvoj muzike, popularišući poseban pravac muzike – grandž.

  Kobejnova najpoznatija pesma „Smells Like Teen Spirit“ 1991. godine obeležila je početak dramatičnog povlačenja nekih do tada dominantnih žanrova muzike 80-ih godina.

  Kasnije je ta pesma proglašena za „himnu generacije“, a Kobejn je zahvaljujući tome nevoljno dobio titulu predstavnika „Generacije Iks“.

  Druge poznate pesme muzičara su „Lithium“, „About a Girl“, „Polly“, „In Bloom“, „Come as You Are“, „Heart-Shaped Box“, „All Apologies“ i kontroverzna „Rape Me“.

  Kobejn je pisao pesme pod uticajem svojih omiljenih pisaca – Vilijama Barouza, Džeka Keroaka, Samjuela Beketa i Čarlsa Bukovskog.

  Foto: Unsplash

  Kobejn je počeo da svira gitaru još u srednjoj školi gde je upoznao basistu Krisa Novoselića s kojim će formirati Nirvanu. Bend je doživeo vrhunac 1991. godine albumom „Nevermind“.

  Kobejn se većeg dela života borio s depresijom, hroničnim bronhitisom i intenzivnim bolom u želucu. To stanje je razaralo njegovo emotivno zdravlje i godinama je pokušavao da otkrije uzrok posećujući razne lekare.

  Muzičar je kasnije postao heroinski zavisnik i prvi put je pristao na lečenje 1992. godine kada je saznao da će postati otac. Međutim, ubrzo je ponovo počeo da uzima drogu.

  Kobejn je prva velika rok zvezda koja je izvršila samoubistvo.

  Njegovo telo je 8. aprila 1994. godine u kući pronašao električar koji je došao da instalira novi alarmni sistem.

  Lekari su kasnije utvrdili da je preminuo 5. aprila, tako što je puškom sebi pucao u glavu. Pored tela je pronađeno oproštajno pismo napisano crvenim mastilom i poslednji album Nirvane „In Utero“.

  U Kobejnovom rodnom gradu Aberdinu je 2005. godine podignut znak spomena na kojem piše „Welcome to Aberdeen – Come As You Are“, a njegovi obožavaoci se okupljaju na dan njegove smrti u jednom parku nadomak njegovog doma.

  Foto: Unsplash

  Kobejnova mitska ličnost je dospela i do filma. Gas San Van je 2005. godine snimio film „Poslednji dani“, koji razmatra moguće događaje tokom poslednjih dana Kobejnovog života.

  Mnogi smatraju da je Kobejnov doprinos muzičkoj istoriji zauvek promenio zvuk pop muzike i da ostaje među najuticajnijim muzičarima rok muzike, iako njegovi bliski prijatelju kažu da to nije bila njegova namera.

  Mnogi poznavaoci muzike navode da je Kobejn ušao u „Klub 27“, odnosno muzičara koji su umrli sa 27 godina, među kojima su Džim Morison, Dženis Džoplin, Brajan Džouns i Džimi Hendriks.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

  Ko su čuveni Lala i Sosa

  Gedže, Čarapani, Čivijaši, Ere... gotovo svaki kraj u Srbiji, odnosno njegovi stanovnici, nose i određene nadimke vezane upravo za njihov kraj. Međutim, možda najpoznatiji ili najpopularniji […]

  Lista najagresivnijih rasa pasa

  Određene rase pasa sklone su agresivnom ponašanju, zbog čega se ne preporučuju neiskusnim vlasnicima koji nemaju dovoljno vremena za dresuru i […]