Koje namirnice nikada ne bi trebalo da se podgrevaju u mikrotalasnoj
Iako se čini kao najbrža i najjednostavnija opcija kada ste veoma gladni i užurbani, podgrevanje namirnica u mikrotalasnoj nije uvek dobra ideja.
Mikrotalasna je odlična za brzo podgrevanje hrane, a može se koristiti i za pripremu nekih kompletnih obroka. Međutim, nisu sve namirnice poželjne da se podgrevaju u mikrotalasnoj jer neke mogu da oslobode toksine, istopi se ili čak eksplodiraju.
Iako neke od ovih namirnica izgledaju potpuno bezopasno, bolje je izbegavati njihovo podgrevanje u mikrotalasnoj, a evo o kojima je reč.
Čili paprike
Ljute, narandžaste ili zelene paprike sadrže jedinjenje zvano kapsaicin koje im daje prednost. Kada se paprike zagreju, posebno ultra ljute, kapsaicin isparava u zatvorenom vazduhu mikrotalasne pećnice. Otvaranje vrata mikrotalasne pećnice izlaže vas isparenjima koja mogu iritirati i spaliti vaša pluća, grlo, oči i nos.
Tvrdo kuvana jaja
Kuvano jaje koje ste zagrejali u mikrotalasnoj pećnici može vrlo lako da eksplodira tokom sečenja. Bilo da su u ljusci ili oljuštena, jaja iz mikrotalasne peći oslobađaju paru. Para ne može da izađe iz belanca, pa se pritisak povećava. Kada isečete (ili još gore, zagrizete) jaje, odmah se oslobađa para, što može da vas opeče.
Šolja vode
Mnogo je brže zagrejati vodu za čaj u mikrotalasnoj, ali to ipak treba preskočiti. Voda zagrejana u mikrotalasnoj pećnici može se brzo pregrejati. Iako možda nećete videti nikakve mehuriće, oni se mogu brzo formirati kada dodate kesicu čaja, kašiku ili čak samo pomerite vodu. U retkim slučajevima može čak i eksplodirati.
Paradajz sos
Zagrevanje sosa od paradajza u mikrotalasnoj pećnici često završava prskanjem. Toplota i para koju proizvodi sos kada se zagreje izlaze kroz sos. Para se nakuplja sve dok ne postane dovoljno jaka da prodre kroz zidove mikrotalasne pećnice. U nekim slučajevima, sos može čak i eksplodirati kada ga promešate, što može dovesti do opekotina i sigurno mrlja odeću, piše klix.ba, prenosi Danas.