• Najbrža ptica na svetu – može da dostigne brzinu veću od 300 km/h

  Zamislite pticu koja se baca na svoj plen brzinom od nekoliko stotina kilometara na sat.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Najbrža ptica na svetu – može da dostigne brzinu veću od 300 km/h
  Foto: Pixabay

  Sivi soko je sposoban da postigne brzinu od preko 300 kilometara na sat (186 mph), što ga čini najbržom pticom na svetu.

  „To je kao Ferari na nebu“, rekao je Ken Frenklin, pilot i sokolar.

  Međutim, siv soko može da dostigne ove vrtoglave brzine samo kada izvodi neku vrstu „ronjenja“ poznatog kao lovački nagib.

  Lovački nagib je u suštini manevar slobodnog pada koji soko koristi da uhvati svoj plen. Uzdigavši se u visinu daleko iznad svoje žrtve, koja bi mogla da bude i neka druga ptica, uvlači svoja krila da bi obezbedio aerodinamičniji oblik pre nego što se strmoglavi kljunom, skoro pod pravim uglom.

  Delić sekunde pre nego što stigne do cilja, bilo na zemlji ili u vazduhu, soko raširi krila da bi prekinuo pad i promenio pravac. Najveća brzina koju je ikada postigao siv soko je 389,46 kilometara na sat, što je postigla ptica po imenu Strašni iz države Vašington.

  Snimljeno kao deo dokumentarnog filma za National Geographic, ovo meteorsko spuštanje počelo je kada je soko pušten iz aviona na visini od 5.182 metra, što je daleko više nego što bi ptica ove vrste obično letela. Zbog toga su neki ornitolozi osporili validnost ovog zapisa. Pitaju se da li bi sivi soko mogao da postigne tako veliku brzinu u normalnim uslovima, prenosi IFL Science.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

  Danas je Svetski dan čokolade

  Svetski dan čokolade se proslavlja od 2009. godine, a ovaj datum je izabran, jer je prema predanju baš 7. jula 1550. godine čokolada konačno stigla u Evropu iz Južne […]